Uutinen

Kaypä hoito: Statiineja myös iäkkäille

28.04.2009 | 13:05

Päivitetty dyslipidemian Käypä hoito -suositus korostaa, että statiinilääkehoidosta on hyötyä  myös iäkkäille. Uutta on myös se, että sepelvaltimotautipotilailla ja erityisesti sepelvaltimotautikohtauksen jälkeen suuresta statiiniannoksesta saadaan lisähyötyä tavanomaiseen annokseen verrattuna.

Elintapojen muutos on ensisijaista veren rasva-arvojen häiriöiden hoidossa. Tavoitteena on ravinnon rasvojen laadun parantaminen, liikunnan lisääminen ja tupakoinnin lopettaminen.

Lääkehoitoon turvaudutaan, jos kokonaisriski jää elämäntapamuutoksista huolimatta suureksi. Korkean riskin potilailla lääkehoitoon turvaudutaan herkemmin.

Statiinihoito vähentää kokonaiskuolleisuutta ja merkittäviä valtimotautitapahtumia, kuten aivohalvauksia. Lääkityksestä hyötyvät kaikki potilaat, myös naiset ja iäkkäät.

Hoidon tavoitteena on laskea kokonaiskolesterolipitoisuus alle 5,0 mmol/l ja LDL-kolesterolipitoisuus alle 3,0 mmol/l. Suuren riskin potilaalla tavoitteet ovat alle 4,5 ja 2,5, tai jos mahdollista, jopa alle 4,0 ja 2,0 mmol/l.

Statiinihoito on yleensä turvallista, joskin geneettinen alttius ja eräät lääkeinteraktiot voivat lisätä haittavaikutusriskiä, erityisesti kun käytetään suuria annoksia.

Fibraattilääkitys voi tulla kyseeseen, kun statiinihoito ei sovi. Ellei hoitotavoitteita saavuteta pelkällä statiinilla, voidaan hoitoon liittää etsetimibi, resiini, fibraatti tai nikotiinihappo.

Kalaöljyt pienentävät suurina annoksina (2-4 g/vrk) triglyseridipitoisuutta, ja niitä voidaan käyttää yhdistettynä statiiniin. (VE)