Uutinen

Kausi-influenssarokote kannattaa ottaa

29.10.2009 | 08:36

Sikainfluenssaepidemian jälkeen suomalaisia kaataa petiin tavallinen A-tyypin influenssavirus. Sen vuoksi kausi-influenssarokotteesta on hyötyä tänäkin vuonna.

Pandemian aiheuttanut A(H1N1)v-virus on syrjäyttänyt kausi-influenssavirukset vallitsevana influenssatyyppinä. Se säilyttää asemansa ainakin muutaman kuukauden ajan, uskoo laboratorionjohtaja Thedi Ziegler Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta.

Ennen pandemiaa maailmalla liikkui kahta A-tyypin influenssavirusta: tavallista H1N1-virusta sekä H3N2-virusta.

- Nyt tavallisen H1N1-viruksen aiheuttamia sairastumisia on erittäin vähän, mutta H3N2 liikkuu edelleen. Meillä on esimerkiksi joissain varuskunnissa tavallista kausi-influenssaa, mutta ei lainkaan sikainfluenssaa. H3N2 tulee lisääntymään lähikuukausien aikana ja aiheuttamaan sairastumisia Suomessa, arvioi Ziegler.

Kausi-influenssarokote kannattaa hänen mukaansa ottaa, koska influenssakauden aikana Suomeen tulee tavallisesti kaksi, jopa kolmekin virusaaltoa. Eli kun väestö on selvinnyt sikainfluenssasta, vuorossa on A-tyypin influenssa, ja mahdollisesti vielä influenssa B.

Tämänvuotinen kausi-influenssarokote sisältää kahta A-tyypin influenssavirusta (alatyypit H1N1 ja H3N2) sekä B-tyypin influenssavirusta. Nimestään huolimatta alatyyppi H1N1 ei anna minkäänlaista suojaa A(H1N1)v:tä eli sikainfluenssaa vastaan. Influenssakannat ovat ikään kuin kaukaisia sukulaisia.

Erikoistutkija Tuija Leino Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että ihmiset voivat turvallisin mielin ottaa sekä kausi-influenssarokotteen että sikainfluenssarokotteen. Ne eivät vähennä toistensa suojatehoa tai heikennä vastustuskykyä niin, että infektiotaudit tarttuisivat helpommin.

Rokotteet voi ottaa samalla kerralla tai erikseen, rokotuskertojen välillä ei ole merkitystä.

- Kahden rokotteen ottaminen kerralla ei kuormita immuunipuolustusta millään lailla. Ihmisen immuunipuolustus kestäisi jopa tuhat rokotetta päivässä, Leino sanoo. (EE)