Apteekeilla on eri maissa erilaisia keinoja taklata saatavuushäiriöistä johtuvia toimitusongelmia. Useimmiten puuttuva lääke korvataan vastaavalla geneerisellä valmisteella. Kuva: Petri Jauhiainen
Uutinen

Katkesiko kierre? – Lääkkeiden saatavuushäiriöt eivät pahentuneet ensi kertaa vuosiin

01.02.2022 | 09:03

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

PGEU:n mukaan valtaosassa EU-maista häiriöitä oli vuonna 2021 saman verran kuin edellisvuonna. Paikoin tilanne jopa parani aiemmista vuosista.

Euroopan unionin apteekkijärjestö PGEU on jälleen julkaissut raportin lääkkeiden saatavuushäiriöistä EU:n alueella. Positiivista raportissa on, että ensi kertaa vuosiin saatavuushäiriöt eivät vuonna 2021 pahentuneet edellisvuodesta.

Reilu viidennes (22%) raportin taustakyselyyn vastanneista apteekeista ilmoitti tilanteen jopa parantuneen edellisvuodesta. Enemmistö, noin puolet vastaajista taas totesi tilanteen pysytelleen ennallaan.

Kyselyyn vastasi 27 PGEU:n jäsenmaata.

Tuttuun tapaan eniten hankaluuksia on ollut sydän- ja verisuonitautien hoitoon käytetyissä lääkkeissä. Lääkkeiden lisäksi häiriöitä oli lääkinnällisten laitteiden saatavuudessa. Niiden puutelistalla mainittiin usein muun muassa kirurgiset maskit.

Häiriöiden selvittelyyn jopa kaksi työpäivää viikossa

Aikaa häiriöiden selvittelyyn käytettiin keskimäärin viisi tuntia viikossa. Vastaukset kuitenkin vaihtelivat tunnista jopa 18 tuntiin eli reiluun kahteen työpäivään viikossa.

Valtaosa (96%) vastanneista katsoi, että häiriöiden selvittelyyn käytetty aika vaikuttaa apteekin taloudelliseen tulokseen. Lisäksi vastaajat olivat huolissaan siitä, että häiriöt murentavat asiakkaiden luottamusta apteekkeihin ja aiheuttavat työntekijöissä tyytymättömyyttä työoloihin.

Apteekkien asiakkaille saatavuushäiriöt aiheuttavat enimmäkseen vaivaa ja harmia, kun määrättyä lääkettä ei aina saakaan saman tien. Toisinaan häiriöt kuitenkin johtavat myös lääkehoidon keskeytymiseen.

Apteekkien toimintamahdollisuudet vaihtelevat

Apteekeilla eri maissa on raportin mukaan erilaisia keinoja taklata saatavuushäiriöistä johtuvia toimitusongelmia. Useimmiten puuttuva lääke korvataan vastaavalla geneerisellä valmisteella. 11 maassa 27:stä apteekit voivat myös vaihtaa lääkkeen vahvuutta.

Joissakin maissa apteekin toimintamahdollisuuksia häiriötilanteissa on laajennettu koronapandemian aiheuttamien ongelmien vuoksi.