Uutinen

Käsidesin suosio näkyy Myrkytystietokeskuksessa

22.10.2009 | 07:48

Myrkytystietokeskukseen tuli kesän aikana viime vuoteen verrattuna kaksin- ja jopa kolminkertainen määrä puheluita, jotka koskivat alle 7-vuotiaiden lasten mahdollista myrkytystä alkoholipitoisesta käsien desinfiointiaineesta.

Influenssa A(H1N1)v –epidemian puhkeaminen maailmalla keväällä, sitä seurannut mediamylläkkä ja käsien desinfiointiaineen paikoittainen hamstraaminen näkyvät selvästi Myrkytystietokeskukseen tulleissa, alkoholipitoisen käsien desinfiointiainetta koskevissa puheluissa.

Edellisvuoteen verrattuna Myrkytystietokeskus sai kesäkuussa kaksinkertaisen ja heinäkuussa jopa kolminkertaisen määrän tällaisia puheluita.

Elokuussa puheluiden määrä oli yhä kaksinkertainen, mutta syys-lokakuussa puheluiden tahti näyttää hiljentyneen viime vuoden tahtiin.

- Suurin osa kyselyistä koskee altistusta suun kautta, mutta osassa on kyse siitä, että tuotetta on joutunut silmään tai tarkoituksettomasti iholle, farmaseutti Anna-Kaisa Eronen Myrkytystietokeskuksesta kertoo.

Duodecim-lehti kertoo tuoreessa numerossaan tapauksesta, jossa käsidesiä nauttinut 4-vuotias lapsi oli nauttinut alkoholipitoista käsien desinfiointiainetta niin paljon, että hänen seerumin etanolipitoisuus oli 1,9 promillea. (IK)

TAULUKKO:

Myrkytystietokeskukseen tulleet,
alkoholipitoista käsien desinfiointiainetta koskevat kyselyt*

                    v. 2008         v.2009
Tammikuu           11           13
Helmikuu              8            13
Maaliskuu            12           15
Huhtikuu             19            23
Toukokuu            12           20
Kesäkuu              10           20
Heinäkuu              7            21
Elokuu                 11           22
Syyskuu               14           17
Lokakuu              15           19 (ad. 21.10.)
Marraskuu            16 
Joulukuu              18 

Lähde: Myrkytystietokeskus

*Kyselyt koskevat vain alle 7-vuotiaita lapsia.