Uutinen

Kansallisen lääkityslistan merkitys kasvaa

06.09.2019 | 09:20

Teksti : EMMI PUUMALAINEN

Lääkeinformaatiostategian työstäminen on alkanut. Tavoitteiksi ovat nousemassa tiivis yhteistyö lääkkeen käyttäjien ja terveydenhuollon välillä sekä ajantasainen lääkelista.

Lääkeinformaatioverkosto aloitti elokuussa Helsingin Säätytalolla lääkeinformaatiostrategian päivittämisen. Nykyinen strategia on laadittu kaudelle 2012–2020 ja lääkeinformaatioverkosto perustettiin edistämään strategian tavoitteita ja toimenpide-ehdotuksia. Tavoitteena nyt on sidosryhmien kanssa muodostaa uudet tavoitteet lääketiedon kehittämistä varten ensi vuoden aikana.

Lääkeinformaatioverkoston tapaamisessa syntyi vilkasta keskustelua tulevista tavoitteista. Tärkeinä aiheina nousivat esiin lääkkeiden käyttäjien ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten välinen kumppanuus, lääkeinformaation yhdenmukaisuus ja ymmärrettävyys sekä lääkehoidon potilaskeskeisyys ja moniammatillisuus.

Ajantasaisen lääkityslistan merkitystä korostettiin peruspilarina, jonka avulla lääketietoa pystytään kehittämään. Sosiaali- ja terveysministeriö on aiemmin todennut, että kansallinen lääkityslista tehostaisi lääkehoitoa ja parantaisi lääkitystiedon saatavuutta.

Lue myös: Ministeriö haluaa kansallisen lääkityslistan

Strategiatyö on vasta aluillaan. Fimea, joka koordinoi verkostoa, tulee järjestämään myös julkisen lausuntokierroksen ja keskustelutilaisuuden loppuvuodesta 2020.

Lääkeinformaatioverkosto on Suomen suurin lääkealan verkosto ja siinä toimii viisi moniammatillista työryhmää ja näiden lisäksi viestintätiimi. Mukana on myös useita lääkkeiden käyttäjiä edustavia järjestöjä. Verkoston työtä koordinoi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Apteekkariliitto on ollut pitkään verkoston toiminnassa tukemassa lääketiedon kehittämistä.

Lääkeinformaatioverkoston työ on avointa ja julkista. Voit tutustua verkoston toimintaan ja tuotoksiin Fimean sivuilla.