Kansainvälisessä Solidarity-tutkimuksessa etsitään toimivaa lääkitystä koronapotilaiden toipumisen helpottamiseksi. Kuva: iStock
Uutinen

Kansainvälisen Solidarity-tutkimuksen toinen vaihe alkoi Suomessa

12.08.2021 | 09:07

Jaa artikkeli:

Ensimmäinen tutkimuspotilas koko maailmassa aloitti hoidon viime viikolla Tampereella.

Suomi on ollut mukana Maailman terveysjärjestö WHO:n Solidarity-tutkimuksessa, jossa on etsitty lääkitystä koronapotilaiden toipumisen helpottamiseksi. Tutkimuksen toinen vaihe on nyt alkamassa, ja siinä on mukana yli 50 maata. 

Suomi on ensimmäinen maa, joka on täyttänyt WHO:n vaatimukset mukaan pääsylle ja rekrytoinut potilaita tutkimukseen. Ensimmäiset tutkimushoidot aloitettiin viime viikolla Tampereen Taysissa.

Kaikkiaan 14 suomalaista sairaalaa on mukana tutkimuksessa. Solidarityn kansallinen päätutkija on professori Kari Tikkinen Helsingin yliopistosta. 

Mukana tuhansia potilaita ympäri maailmaa

Solidarity on satunnaistettu tutkimus, johon on maailmanlaajuisesti osallistunut yli 14 000 potilasta.

Solidarityn toisessa vaiheessa testataan kolmea jo olemassa olevaa lääkettä: imatinibia, infliksimabia ja artesunaattia. Näitä lääkkeitä käytetään vakiintuneesti muiden sairauksien hoidossa.

– Vain laajat monikeskustutkimukset voivat vastata nopeasti ja luotettavasti pandemioiden kohdalla siihen, mikä lääke auttaa. On hienoa, että Suomi on mukana tässä uraauurtavassa tutkimuksessa, Kari Tikkinen toteaa sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.