Uutinen

Kaksi toiminut farmaseuttina ilman tutkintoa

02.02.2012 | 12:39

Fimean selvittelyssä on löytynyt kaksi farmaseuttina toiminutta henkilöä, joilla ei ole ollut ammattinimikkeen käyttöön oikeuttavaa tutkintoa ja laillistusta farmaseutiksi.

Henkilöitä ei ole kirjattu Valviran ylläpitämään terveydenhuollon ammattihenkilörekisteriin. Molemmat henkilöt ovat suorittaneet kotimaassa farmasian opintoja, mutta opinnot ovat jääneet kesken. Kummallakin heistä oli voimassa oleva työsuhde apteekkiin, mutta molemmat ovat olleet viime aikoina vanhempainvapaalla tai opintovapaalla.

Fimean vaatimissa lisäselvityksissä ei ole tullut esille, että henkilöiden toiminnasta apteekeissa olisi aiheutunut lääketurvallisuusriskiä asiakkaille. Fimea toteaa kuitenkin tiedotteessaan, että asiakkaan oikeus farmaseuttisen asiantuntijan palveluun ja laadukkaaseen lääkeneuvontaan on jäänyt näissä tapauksissa toteutumatta lääkelainsäädännön tarkoittamalla tavalla.

– Apteekit on velvoitettu jatkossa tarkistamaan henkilökuntansa pätevyydet aina rekrytointitilanteessa Terhikki-rekisteristä. Myös Fimea tulee kiinnittämään valvonnassaan erityistä huomiota apteekkien farmaseuttisen henkilökunnan rekrytointimenettelyihin tämän kaltaisten ongelmien välttämiseksi, Fimeasta todetaan.

Molemmista esille tulleista tapauksista on käynnissä poliisitutkinta. (TK)