Uutinen

Kaksi pistosta vuodessa voi pitää kolesterolin kurissa

03.08.2020 | 09:29

Teksti : VIRPI EKHOLM

PÄIVITETTY 15:13 | Uusi lääke puolitti potilaiden korkeat LDL-kolesteroliarvot, kun se lisättiin tavanomaiseen hoitoon.

Uudenlainen kolesterolilääke, inklisiraani, laskee tehokkaasti potilaiden LDL-kolesterolia, vaikka se annostellaan vain kahdesti vuodessa. Lääkkeelle on haettu myyntilupaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Tutkimuksissa lääke keskimäärin puolitti potilaiden korkeat LDL-kolesteroliarvot, kun se lisättiin korkeimpaan siedettyyn statiiniannokseen. Potilaat sairastivat valtimonkovettumatautia tai heidän riskinsä saada verisuonitapahtuma oli suuri. Toinen tutkimus kohdistui perinnöllisesti korkeaa kolesterolia eli FH-tautia sairastaviin potilaisiin.

Sisätautien ja kuntoutuksen ylilääkäri Juhani Kahri HUS:sta pitää tuloksia lupaavina. Vielä ei ole kuitenkaan tietoa lääkkeen tehosta päätetapahtumiin, kuten sydän- tai aivoinfarkteihin.

– Lääke saa tuskin Kela-korvattavuutta ennen päätetapahtumatutkimusten tuloksia. Niitä joudutaan odottamaan vielä muutama vuosi, hän sanoo.

Tervetullut muutos

Inklisiraanin vaikutus kohdistuu samaan proteiiniin kuin jo markkinoilla olevat PCSK9-estäjät alirokumabi ja evolokumabi, jotka pistetään kahden tai neljän viikon välein. Uusi lääke ei estä PCSK9:n toimintaa, vaan vaimentaa proteiinin tuotantoa maksassa.

Alirokumabi ja evolokumabi ovat olleet maaliskuusta alkaen erityiskorvattavia kroonista sepelvaltimotautia sairastavilla potilailla, joiden LDL-kolesterolipitoisuus on korkea suurimmasta siedetystä statiini- ja etsetimibihoidosta huolimatta.

Aiemmin lääkkeet olivat erityiskorvattavia vain perinnöllisen, vaikeahoitoisen FH-taudin hoidossa.

– Tämä oli tervetullut muutos. Meillä on paljon potilaita, jotka eivät pääse tavoitteisiin pelkällä tablettihoidolla tai joille perinteiset kolesterolilääkkeet eivät haittojen vuoksi sovi, Kahri kertoo.

Paras hoitotulos saadaan, jos alirokumabi tai evolokumabi yhdistetään statiinihoitoon. Silloin potilaiden LDL-kolesterolipitoisuus on saatu laskemaan jopa alle yhteen millimoolin litrassa.

– Inklisiraanin teho vaikuttaa samalta kuin PCSK9-estäjillä. Etuna olisi, että lääkettä tarvitsee annostella vain kahdesti vuodessa, Kahri toteaa.

N Engl J Med 2020; 382: 1507-1519 ja 1520-1530

Päivitetty 15:13, vaihdettu termi aivohalvaus termiin aivoinfarkti.