Uutinen

Joutsen apteekista tuli viinibaari Apotek

03.07.2020 | 09:35

Teksti : ERJA ELO

Entinen apteekkari Bengt Mattila iloitsee siitä, että historiallisesti arvokas apteekkitila saatiin hyvään käyttöön.

”Penisilliini parantaa, mutta viini tekee ihmiset iloisiksi”. Englanniksi kirjoitettu kyltti toivottaa asiakkaat tervetulleiksi uuteen viinibaariin Helsingin Kampissa.

Heti sisään astuessa tuntee tulleensa eri vuosisadalle. Lämpimän sävyiset jugend-hyllyt kiertävät seiniä, ylähyllyillä on vanhoja apteekkipulloja kauniisti valaistuina. Tiskin päässä katseen vangitsee ajan patinoima mekaaninen kassakone. Pääsalin lisäksi ravintolassa on kaksi kabinettia.

Tilassa toimi aiemmin Suomen viimeinen kulttuurihistoriallisesti arvokas apteekki, vuonna 1912 perustettu Joutsen apteekki, joka lopetti toimintansa kannattamattomana vuonna 2018.

Ensikäynti vanhassa apteekissa nosti apteekkari Bengt Mattilan mieleen paljon muistoja.

– Yritin taistella apteekin puolesta kuin leijona. Tein kaikkeni, että olisin saanut enemmän asiakkaita, mutta aika oli kypsä historiallisessa miljöössä toimivalle apteekille, hän huokaa.

Apteekin jugendkalusteisiin sointuvat patinoituneet ravintolapöydät ovat peräisin ranskalaisen pikkukylän ravintolasta. Pöydät löytyivät sattumalta, kun Tio Tikan äiti Asta Nurmilaukas oli ajamassa Nizzasta Helsinkiin, pysähtyi ravintolaan ja osti koko sisustuksen.

Ravintolan ja apteekkimuseon yhdistelmä

Mattila keräsi Joutsen apteekin puolesta adressia vielä senkin jälkeen, kun oli saanut apteekkiluvan Carelia apteekkiin. Hänestä oli äärimmäisen tärkeää säilyttää arvokas historiallinen miljöö ja apteekin kokoelmat.

Mattila ehdotti Fimealle, että apteekista olisi tehty Carelia-apteekin sivuapteekki tai apteekkimuseo, jollaista Helsingissä ei ollut.

– Kaikki suunnitelmat kaatuivat rahoituksen puutteeseen sekä Fimean ja STM:n vastustukseen, Mattila kertoo.

Nyt hän on iloinen, että apteekki päätyi lopulta hyviin käsiin. Kesäkuussa 2020 avattu viinibaari Apotek on remontoitu perinteitä ja suojelupäätöksiä kunnioittaen.

– Viinibaari on eräänlainen ravintolan ja apteekkimuseon hillitty yhdistelmä, jossa apteekkimiljöö tulee eläväksi osaksi toimintaa ja ilmapiiriä, Bengt Mattila kiittelee.

Tila näyttää hyvin samanlaiselta kuin apteekin aikana, koska kaikki kiinteät kalusteet on suojeltu. Pieni osa Mattilan rakentaman apteekkimuseon tavaroista löytyy edelleen viinibaarin alakerrasta.

Viinibaarin kabinetti oli aiemmin apteekin takatila ja ”romuvarasto”. Umpikaapeista on tarkoitus tehdä vitriinejä, joihin saa esille lisää kauniita vanhoja apteekkiesineitä.

Rakkautta ensi silmäyksellä

Ravintoloitsijat Tio Tikka ja Asta Nurmilaukas olivat etsineet Helsingin keskustasta sopivaa tilaa viidennelle ravintolalleen, kun tyhjilleen jäänyt jugend-apteekki hurmasi heidät pari vuotta sitten.

– Ihastuimme äitini kanssa tähän tilaan saman tien. Meillä on muitakin persoonallisia ravintoloita, joilla on pitkä historia. Toiseksi nuorin ravintolamme on Carelia, joka perustettiin vuonna 1996 entisen apteekin paikalle, Tikka kertoo.

Konseptiksi valikoitui viinibaari, koska tiloihin ei mahdu täysimittaista ravintolakeittiötä tai illallisravintolaa. Ravintola tarjoilee itse maahantuotuja laatuviinejä, juusto- ja leikkelelautasia sekä pieniä lautasannoksia.

Remontti pitkittyi reiluun vuoteen, koska pieniinkin muutostöihin tarvittiin luvat. Apteekin kiinteät kalusteet on suojeltu rakennussuojelulain ja asemakaavan mukaisesti vuonna 1999.

– Museovirasto suhtautui muutosehdotuksiin yllättävän kivasti, mutta enemmän ongelmia oli rakennusvalvonnan kanssa. Palvelutiskin siirtämiseksi 40 sentillä käytiin pitkä keskustelun, jossa oli 12 ihmistä neuvottelupöydän ympärillä. Ajattelin että tästä tulee maailman kallein tiski, Tikka sanoo.

Kabinetin hyllyillä on aitoja lääkemainoksia. Muutama apteekkari on jo tarjonnut Tio Tikalle vanhaa apteekkitavaraa ja hän ottaa sitä mielellään vastaan.

Koronan toinen aalto huolestuttaa

Viinibaari piti alun perin avata tiistaina 19. maaliskuuta, mutta edellisenä päivänä hallitus julisti poikkeusolot koronaviruksen vuoksi.

– Olimme perehdyttämässä henkilökuntaa ja viimeiset juustot tulivat sinä päivänä. Vaikka hallituksen päätös ei vielä siinä vaiheessa sulkenut ravintoloita, halusimme toimi vastuullisesti ja siirtää avaamista, Tio Tikka kertoo.

Piinallisen odotuksen jälkeen viinibaari saatiin lopulta avattua 9. kesäkuuta. Asiakkaat ovat löytäneet viinibaarin hyvin.

– Täällä on käynyt todella paljon asiakkaita ja olemme saaneet äärimmäisen positiivista palautetta, Tikka kertoo.

Vaikka parhaimmillaan kaikki koronarajoitusten mukaiset asiakaspaikat ovat olleet täynnä ja pöytävarauksia tulee tasaisesti, tulevaisuus näyttää mahdollisen toisen korona-aallon vuoksi epävarmalta.

– Meidän muilla ravintoloilla on onneksi ollut monta hyvää vuotta takana, niin selvisimme tästä. Jos tulee toinen samanlainen aalto, tilanne on todella hankala, Tikka pohtii.

Eerikinkadun ja Lapinlahdenkadun risteyksessä sijaitsevassa viinibaarissa on 75 asiakaspaikkaa sisällä ja pienet terassit ulkopuolella.

Väärä paikka apteekille

Vuonna 1912 perustettu Joutsen apteekki oli Helsingin 12. apteekki. Se on ollut tärkeä osa suomalaisen apteekkitoiminnan, lääketieteen ja koko Suomen historiaa.

Vielä 1970-luvulla Eerikinkadun ja Lapinlahdenkadun kulma oli loistava paikka apteekille, koska kilpailua oli vähemmän kuin nyt ja lähiympäristössä toimi paljon yksityislääkäreitä.

– Joutsen apteekki oli siihen aikaan suuri apteekki, se toimitti 67 000 reseptiä vuodessa, Bengt Mattila kertoo.

Mattila sai Joutsen apteekin hoidettavakseen vuonna 1998. Heti 2000-luvun alussa asiakasvirrat alkoivat suuntautua muualle, esimerkiksi Kamppiin perustettuun kauppakeskukseen. Mattilan viimeisinä apteekkarivuosina taloustilanne oli jo katastrofaalinen.

– Nykyään tämä on täysin väärä paikka apteekille, Mattila sanoo.

Viinibaarille sijainti on kuitenkin hyvä, sillä ympäristön vetovoimaa lisäävät lähikortteleiden muut ravintolat.

Eläkkeellä oleva Bengt Mattila on tulevaisuudessakin tuttu näky viinibaarissa, sillä Tio Tikka on teettämässä viinibaarin seinälle valokuvasuurennoksia kaikista entisistä apteekkareista.

Mattila aikoo olla paikalla myös livenä, sillä hän kierrättää baarissa apteekkialan historiasta kiinnostuneita vierailijaryhmiä ja auttaa ravintoloitsijoita sisustamaan kabinetteja. Tarkoituksena on rakentaa vitriinejä, joihin saa esille kiinnostava vanhan ajan apteekkiesineistöä.

– Olen erittäin iloinen, että apteekin suojeltu interiööri sai uuden elämän, Mattila sanoo.

– Useampikin asiakas totesi Joutsen apteekin aikaan, että täällä jo pelkkä penkillä istuminen oli terapiaa. Sama rauhallinen tunnelma on edelleen aistittavissa, kertoo Bengt Mattila, joka työskenteli 20 vuotta tiskin toisella puolella.