Uutinen

Joutsen apteekin puolesta kerätään adressia

08.10.2014 | 12:45

Helsingin keskustassa palveleva, historiallisesti arvokas apteekki ei pärjää itsenäisenä apteekkina eikä sitä voida muuttaa sivuapteekiksi. Apteekin sijaintialuetta todennäköisesti vaihdetaan.

Helsingin keskustassa sijaitsevan Joutsen apteekin puolesta kerätään parhaillaan netissä adressia. 

Vuonna 1912 perustettu Helsingin 12. Joutsen apteekki on Suomen ainoa historiallisen asunsa säilyttänyt ja yhä apteekkitoiminnassa oleva apteekki. Ympäristöministeriö on määrännyt sen suojeltavaksi rakennussuojelulain ja asemakaavan mukaisesti vuonna 1999. 

Apteekin kohtaloa puidaan parhaillaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa. Sen ehdotus on siirtää taloudellisesti kannattamattoman apteekin sijaintialue käytännössä Vuosaaren alueelle. Se tarkoittaisi Joutsen apteekin toiminnan loppumista nykyisissä tiloissa.

Fimean esitys
kuulemisvaiheessa

Fimea otti Joutsen apteekin tulevaisuuden käsittelyyn, kun sen apteekkari Bengt Mattila siirtyi apteekkariksi Helsingin Carelia apteekkiin keväällä 2013.

Mattila esitti tuolloin, että taloudellisesti heikosti kannattava Joutsen muutettaisiin Carelian sivuapteekiksi. Kevyemmällä organisaatiolla ja toisen apteekin turvin Joutsenen toimintaa olisi voitu jatkaa.

Fimean mukaan tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä alueella ei ole pulaa apteekkipalveluista.

- Sivuapteekkijärjestelmä on luotu turvaamaan lääkejakelu syrjäseuduilla, Helsingin keskusta ei oikein täytä näitä kriteereitä, Fimean johtaja Eija Pelkonen toteaa.

Apteekkari Mattilan mukaan poikkeusmahdollisuutta ei ole harkittu Fimeassa tarpeeksi.

- Nyt ei ole kysymys tavallisesta sivuapteekkihakemuksesta, vaan historiallisesta kokonaisuudesta. En oikein jaksa uskoa, että tästä tulisi ennakkotapaus, johon vedotaan kymmenen vuoden kuluttua. Sen sijaan, jos Joutsen apteekki nyt tuhotaan, kymmenen vuoden kuluttua kysymme varmasti, miksi ihmeessä niin tehtiin.

Fimean ehdotus apteekin sijaintialueen vaihtamisesta on parhaillaan kuulemisvaiheessa. Kuulemisaika päättyy lokakuun lopussa.

Kuulemisen jälkeen asiasta tehdään päätös, joka on valituskelpoinen. Pelkonen arvelee, että oli päätös mikä hyvänsä, asiaa tullaan puimaan eri oikeusasteissa vielä pitkään.

Pelkonen on henkilökohtaisesti pahoillaan apteekin puolesta.

- Jokainen varmasti täällä Fimeassakin toivoo, että tuollainen hieno vanha apteekki-interiööri säilyisi.

INKERI HALONEN

Joutsen apteekki >

Linkki adressiin >

Kuvia Joutsen apteekista myös: Apteekkimuseo.fi >