Uutinen

Jopa puolet hoitovirheistä voitaisiin estää

29.01.2009 | 15:41

- Vaikka ihmiset tekevät virheitä, hoitovirheiden syyt löytyvät useimmiten työoloista, totesi arkkiatri Risto Pelkonen torstaina Potilasturvallisuuskonferenssissa Helsingissä.

Konferenssissa julkaistiin Suomen ensimmäinen potilasturvallisuusstrategia. Sen tavoitteena on, että vuoteen 2013 mennessä potilasturvallisuus olisi ankkuroitu koko sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteisiin ja toimintatapoihin.

Risto Pelkosen mukaan yleisimmät hoitovirheet liittyvät lääkehoitoon.
- Uusi lääke ei sovellu vanhan kanssa, resepti kirjoitetaan väärin, potilas ei ymmärrä lääkitystä tai annetaan vahingossa väärää lääkettä, Pelkonen luetteli ongelmia.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan sairaalassa hoidettavista potilaista noin joka kymmenes altistuu jollekin haittatapahtumalle. Kuitenkin jopa puolet virheistä voitaisiin estää ennalta.

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mukaan hoitovirheistä tulee uskaltaa keskustella työyhteisöissä.
- Jos jotain sattuu, syyllistämisellä se ei parane. Virheet tulee käydä läpi ja pohtia, miten niitä olisi voitu ehkäistä.
Risikon mukaan valtakunnallinen strategia antaa suuntaviivat potilasturvallisuuden kehittämiseksi. Terveydenhuollon johdon ja esimiesten tehtävä on viedä se hyviksi käytännöiksi.

Suomen ensimmäinen potilasturvallisuuskonferenssi jatkuu Helsingissä perjantaina. (VE)