Uutinen

Joka toinen pikkulapsi sairastaa korvatulehduksen vuosittain

07.08.2009 | 11:38

Korvatulehdukset ja toistuvat antibioottikuurit ovat hyvin yleisiä leikki-ikäisillä lapsilla. Lähes puolet (46 %) 1-5-vuotiaista lapsista oli sairastanut ainakin yhden korvatulehduksen viimeksi kuluneen vuoden aikana, ilmenee THL:n vuosina 2007-2009 toteuttamasta tutkimuksesta.

Kolme tai sitä useamman korvatulehduksen oli sairastanut vuoden aikana yli 10 prosenttia 1–5-vuotiaista. Puolivuotiaistakin 14 prosenttia oli sairastanut ainakin yhden korvatulehduksen.

Myös kouluikäiset lapset sairastavat korvatulehduksia, mutta vähemmän kuin leikki-ikäiset. Tutkimukseen osallistuneista 1. luokan oppilaista neljännes oli sairastanut ainakin yhden korvatulehduksen vuoden aikana, viidennen luokan oppilaista 11 prosenttia ja 8. luokan oppilaista 8 prosenttia.

Yli puolet (55 %) 1–5-vuotiaista lapsista oli syönyt vähintään yhden antibioottikuurin viimeksi kuluneen vuoden aikana. Korvatulehduksia sairastaneista lapsista 64 prosenttia oli syönyt 1–2 antibioottikuuria, 22 prosenttia 3–4 antibioottikuuria ja 11 prosenttia viisi antibioottikuuria tai enemmän vuoden aikana.

Lasten terveysseuranta -hankkeeseen osallistui yli 6 000 lasta ja nuorta. Tutkimusaineisto kerättiin lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa.

THL toivoo rokotetta

Äkillisen välikorvatulehduksen yleisin aiheuttaja on Streptococcus pneumoniae. Pneumokokkirokotteen ottaminen kansalliseen rokotusohjelmaan voisi ehkäistä merkittävän osan lasten korvatulehduksista ja sairaan lapsen hoidosta aiheutuvista kustannuksista terveydenhuollolle ja perheille, THL muistuttaa.

THL:n arvion mukaan tällä toimenpiteellä voitaisiin vuosittain ehkäistä noin 160 alle viisivuotiaiden lasten sairaalahoitoa vaativaa infektiota ja noin 9 000 lasten välikorvatulehdusta. Lasten pneumokokki-infektioiden väheneminen estäisi lisäksi aikuisväestössä arviolta noin 800 keuhkokuumetta ja 25 kuolemaa.

THL:n pääjohtaja Pekka Puska arvosteleekin pneumokokkirokotteen jättämistä pois valtivarainministeriön budjettiesityksestä. (VE)