Uutinen

Joka toinen käyttää inhalaatiolääkkeitään väärin Norjassa

07.03.2016 | 09:52

Teksti : ERJA ELO

Jaa artikkeli:

Norjan valtio on alkanut maksaa apteekeille siitä, että proviisorit ja farmaseutit opastavat potilaita inhalaatiolääkkeiden oikeassa käytössä.

Norjan Apteekkariliiton mukaan peräti joka toinen astma- ja keuhkoahtaumatautipotilas käyttää inhalaatiolääkkeitään väärin.

Maassa alkoi viime torstaina kansallinen opastusohjelma, jossa inhalaatiolääkitystä aloittavat norjalaiset saavat apteekeista perusteellista ohjausta inhalaatiolaitteiden oikeaoppisesta käytöstä.

Norjan valtio on osoittanut käyttökoulutukseen täksi vuodeksi 5 miljoonan kruunun (536 000 euroa) aloitusrahan.

Suomessakin tarjolla vastaava palvelu

Suomessa yli 60 yksityistä apteekkia tarjoaa potilaille lisämaksusta inhalaatiohoidon tarkistuspalvelua.

Suomen Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström on sitä mieltä, että julkinen terveydenhuolto ei hyödynnä apteekkien farmaseuttista osaamista riittävästi.

– Apteekeissa farmaseutit ja proviisorit opastavat jatkuvasti potilaita oikeasta lääkkeiden käytöstä ja inhalaatiotekniikasta. Olisi hienoa, että valtio tunnustaisi tämän palvelun vaikuttavuuden ja liittäisi apteekkien tarjoamat palvelut kiinteämmin osaksi tulevaa sote-palvelujärjestelmää. Tämä olisi kaikkien etu, hän sanoo.

Väärä inhalointitekniikka johtaa astman huonoon hoitotasapainoon, joka aiheuttaa astman pahenemista, päivystyskäyntejä, sairauspoissaoloja ja heikentää potilaan elämänlaatua.