Uutinen

Joka neljäs ikääntyneiden erikoissairaanhoidon päivystyskäynti johtuu lääkehaitoista

24.02.2020 | 11:55

Teksti : ERJA ELO

Lääkkeisiin liittyvät haittatapahtumat ovat yksi yleisimmistä sairaalahoitoon johtavista syistä ikääntyneillä sekä yksi yleisimmistä kuolinsyistä länsimaissa. 

Oulun yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta selviää, että lääkkeisiin liittyvät haittatapahtumat ovat erittäin yleisiä.

Proviisori, MSc Outi Laatikaisen mukaan erityisen merkittävää on, että lääkehaitat aiheuttavat lähes neljänneksen iäkkäiden potilaiden erikoissairaanhoidon päivystyskäynneistä.

Myös sairaalahoidon aikaiset lääkehaitat ovat yleisiä. Arviolta joka viides sairaalassa hoidettu potilas saa lääkehaitan sairaalahoitojakson aikana.

Haittatapahtumiin luetaan sekä lääkkeiden haittavaikutukset että lääkityspoikkeamat eli virheet esimerkiksi lääkkeiden määräämisessä, jakamisessa tai annostelussa.

Vaikka lääkehaittoja esiintyy yleisesti kaikissa ikäryhmissä, iäkkäät potilaat ovat erityisen alttiita sekä lääkehaitoille että lääkehoidossa tapahtuville virheille. Yli 65-vuotiailla potilailla sairaalahoitoon johtavan lääkehaitan todennäköisyys on neljä kertaa suurempi kuin muissa ikäryhmissä.

Merkittävä osa haitoista voitaisiin estää

Väitöstyössä muodostettiin ensimmäistä kertaa kokonaisvaltainen kuva lääkkeisiin liittyvistä haittatapahtumista suomalaisessa erikoissairaanhoidossa.

Tutkimus tuotti uutta tietoa, jota voidaan hyödyntää lääkehoidon nykyisten toimintamallien kehittämisessä, haittojen ennaltaehkäisyssä ja potilasturvallisuuden lisäämisessä.

Suurin osa lääkitysvirheistä ja lääkehaitoista liittyy viiteen yleisesti käytettyyn lääkeryhmään, useimmiten  keskushermoston kautta vaikuttaviin lääkeainesiin.

Laatikaisen mukaan merkittävä osa lääkehaitoista olisi ennaltaehkäistävissä. Tehokas ja turvallinen lääkehoito vaatii kokonaisvaltaista, reaaliaikaista seurantaa sekä farmakologian erityisosaamisen hyödyntämistä jatkuvana lääketurvatoimintana sairaanhoitopiireissä.