Alle 65-vuotiaille annetaan jatkossa vain mRNA-rokotteita. mRNA-rokotetta annetaan myös siinä tapauksessa, että alle 65-vuotiaan rokotussarja on aiemmin ehditty aloittaa AstraZenecan rokotteella. Kuva: Ingimage
Uutinen

Johnson & Johnsonin rokotetta ei toistaiseksi oteta käyttöön Suomessa

19.05.2021 | 09:20

Teksti : Hanna Hyvärinen

Alle 65-vuotiaille annetaan jatkossa vain mRNA-rokotteita.

EU:ssa myyntiluvan saanutta Johnson & Johnsonin koronarokotetta ei toistaiseksi oteta Suomen rokotusohjelmaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Johnson & Johnsonin rokote on AstraZenecan rokotteen tapaan adenovirusvektorirokote.

THL linjasi aiemmin tänä vuonna, että AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 65-vuotiaille. Johnson & Johnsonin rokotetta voitaisiin niin ikää antaa vain 65 vuotta täyttäneille.

– Valtaosa tähän ikäryhmään kuuluvista on jo saanut rokotuksen. Rokotevalikoimaa katsotaan kuitenkin uudelleen, jos epidemiatilanne alkaa Suomessa vaikeutua, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL antoi tiistaina linjaukset koronarokotteiden annosväleistä ja mRNA- ja adenovirusvektorirokotteiden käytöstä eri ikäryhmillä.

Vastedes myös 65 vuotta täyttäneet voivat saada toisella rokotuskerralla mRNA-rokotetta, vaikka rokotussarja olisi aloitettu AstraZenecan adenovirusvektorirokotteella.

THL:n suositus kuitenkin on, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä. Jos AstraZenecan rokotetta saanut henkilö kuitenkin kieltäytyy ottamasta toista AstraZenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada mRNA-rokotteen nyt, kun riskiryhmiin kuuluvat on pääosin rokotettu ja mRNA-rokotteita on paremmin saatavilla.

Alle 65-vuotiaille annetaan jatkossa vain mRNA-rokotteita. mRNA-rokotetta annetaan myös siinä tapauksessa, että alle 65-vuotiaan rokotussarja on aiemmin ehditty aloittaa AstraZenecan rokotteella. Alle 65-vuotias ei voi saada adenovirusvektorirokotetta siinäkään tapauksessa, että hän haluaisi saada AstraZenecan rokotteen.

AstraZenecan rokotteen on saanut Suomessa tähän mennessä lähes 356 000 ihmistä. Adenovirusvektorirokotteisiin on liitetty mahdollinen hyvin harvinainen veren hyytymishäiriö, jota on havaittu eniten alle 65-vuotiailla.