Tutkijat selvittävät seuraavaksi, voiko hapatetuilla ruoilla hoitaa tulehduksellisia sairauksia potevia potilaita. kuva: Ingimage
Uutinen

Jogurtti ja hapatetut ruoat rikastavat suoliston bakteerikantoja

14.07.2021 | 09:12

Teksti : Uutispalvelu Duodecim

Tukijoiden havainnot viittaavat siihen, että jo pienet ruokavaliomuutokset hillitsevät tulehdustiloja.

Suoliston bakteerit vaikuttavat monella tavoin terveyteen ja tavoiteltavaa on, että bakteerikannat ovat monipuolisia. Tuoreen tutkimuksen perusteella suolistobakteerien monipuolisuutta voi helposti lisätä nostamalla ruokalistalle jogurttia, hapankaalia ja muita hapetettuja eli fermentoituja ruokia.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Cell-lehdessä, ja siinä 36 tervettä koehenkilöä söi kymmenen viikon ajan paljon hapatettuja ruokia tai paljon kuitua sisältävää ruokaa. Bakteerikantoja ja tulehdusmerkkiaineita tutkittiin ennen koetta, sen aikana sekä koejakson jälkeen, kun osallistujat noudattivat tavallista ruokavaliotaan.

Hapatut ruoat paitsi monipuolistivat suoliston bakteerikantoja myös pienensivät 19 tulehdusmerkkiaineen pitoisuuksia koehenkilöiden veressä ja mahdollisesti paransivat immuunijärjestelmän toimintaa. Tutkijat pitävät havaintojaan merkittävinä, sillä ne viittaavat jo pienten ruokavaliomuutosten hillitsevän tulehdustiloja.

Runsaskuituista ruokavaliota noudattaneiden bakteerikannoissa ja tulehdusmerkkiaineissa ei havaittu muutoksia, mikä tutkijoista oli yllättävää. Kuitupitoinen ruokavalio on tutkitusti hyväksi terveydelle, mutta näiden tulosten valossa sen vaikutukset eivät ulotu suolistobakteereihin. On kuitenkin mahdollista, että vaikutukset ilmaantuvat vasta pitemmän ajan kuluttua tai edellyttävät lisäksi muita ruokavaliomuutoksia.

Seuraavaksi tutkijat aikovat tehdä hiirikokeita selvittääkseen tarkemmin, miten hapatettujen ruokien hyödyt syntyvät. Tavoitteena on myös tutkia hapatettujen ja runsaskuituisten ruokien yhteisvaikutuksia sekä sitä, voiko hapatetuilla ruoilla hoitaa tulehduksellisia sairauksia potevia potilaita.