Uutinen

Joditablettien kysyntä kasvoi apteekeissa

03.07.2020 | 12:46

Teksti : ERJA ELO

Taustalla ovat sosiaalisessa mediassa liikkuvat huhut Venäjällä tapahtuneesta ydinonnettomuudesta.

Joditablettien kysyntä apteekeista on viime päivinä lisääntynyt huomattavasti normaalitilanteeseen verrattuna.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan taustalla ovat sosiaalisessa mediassa liikkuvat huhut Venäjällä tapahtuneesta ydinonnettomuudesta. Viesteissä kehotetaan myös hankkimaan joditabletteja. Nämä virheelliset tiedot eivät pidä paikkansa.

STUK korostaa, että Venäjän ydinlaitoksissa ei ole tapahtunut mitään sellaista, mikä voisi aiheuttaa säteilyvaaraa Suomessa. Lähimmät ydinvoimalaitokset Venäjällä sijaitsevat Suomenlahden etelärannalla Sosnovyi Borissa ja Kuolan niemimaalla. Myös tilanne Suomen ydinvoimalaitoksissa on normaali.

Jos on odotettavissa, että hengitettävässä ilmassa on suuria määriä radioaktiivista jodia, viranomaiset kehottavat ottamaan joditabletteja. Tabletteja ei tule koskaan käyttää ilman viranomaisten ohjeistusta, koska oikea ajoitus on tärkeä. Liian aikaisin tai myöhään otettuna joditabletin suojavaikutus heikkenee.

Joditabletilla voidaan vähentää radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen, koska säteilyannos voi aiheuttaa kilpirauhassyöpää tai kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Joditabletteja voidaan säilyttää kodeissa säteilyonnettomuuden varalle, mutta mitään muuta käyttöä niille ei ole. Fimea on tänään ohjeistanut apteekkeja siitä, miten joditabletteja ostavien kanssa on hyvä keskustella.

– Joditabletteja myytäessä apteekkien tulee varmistaa valmisteen asianmukainen käyttötarkoitus ja siten lääkkeen oikea käyttö, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen.

Säteilyturvakeskuksen verkkosivuilta löytyy tieto Suomen ajantasaisesta säteilytilanteesta.