Uutinen

Jodia lääkekaappiin

18.03.2011 | 09:55

Suomessa viranomaiset luottavat kansalaisten varautuvan itse säteilyonnettomuuksiin.

Säteilyturvakeskus suosittelee, että kaikissa yrityksissä, taloyhtiöissä ja kodeissa olisi joditabletteja radioaktiivisen laskeuman varalta. Niitä tulisi hankkia asuinrakennuksiin 2 kappaletta asukasta kohti ja yrityksiin 4 kappaletta per työntekijä.

Voimayhtiöt on velvoitettu jakamaan joditabletteja ydinvoimalaitoksen suojavyöhykkeellä eli viiden kilometrin etäisyydellä asuville. Muiden suomalaisten kuuluu varautua säteilyonnettomuuksiin itse.

– Täytyy muistaa, että joditabletteja ei saa koskaan ottaa omin päin, vaan on odotettava Säteilyturvakeskuksen ohjeita, tutkija Tuukka Turtiainen Säteilyturvakeskuksesta painottaa.

Ydinvoimaonnettomuudessa ilmaan voi vapautua radioaktiivista jodia, joka kulkeutuu ihmisen sisään hengityksen mukana ja varastoituu kilpirauhaseen. Kaliumjodidia sisältävät tabletit suojaavat kilpirauhasta syöpäkasvaimilta, mutta ne eivät pelasta muilta säteilyhaitoilta.

Viranomaiset antavat ohjeet joditablettien ottamiseen, jos ulkoinen säteilyn annosnopeus tai radioaktiivisen jodin pitoisuus hengitysilmassa nousee yli tiettyjen raja-arvojen. Lapsille raja-arvot ovat huomattavasti pienemmät kuin aikuisille.

– Joditabletit on otettava viimeistään 1-6 tuntia ennen radioaktiivisen laskeuman saapumista. Puolen vuorokauden kuluttua on jo liian myöhäistä, koska radioaktiivinen jodi on jo ehtinyt imeytyä kilpirauhaseen, Turtiainen kertoo.

Yksi joditabletti suojaa kilpirauhasta noin vuorokauden. Jos radioaktiivinen pilvi on päällä tätä kauemmin, annos täytyy uusia.

Radioaktiiviselta laskeumalta voi suojautua parhaiten pysymällä sisätiloissa. Kokonaan jodikaasulta ei pääse turvaan, sillä se vaatisi aktiivihiilisuodattimien asentamista tuloilmaventtiileihin, mikä olisi kriisitilanteessa käytännössä mahdotonta.

Japanin ydinvoimalaonnettomuuksien vuoksi Suomessa ei Säteilyturvakeskuksen mukaan voi tulla sellaista tilannetta, että joditabletteja tarvittaisiin, sillä Japani on niin kaukana Suomesta. (EE-EK)

STUK: Suomessa ei tarvetta jodin syöntiin >