Uutinen

Jenkkilobbaus ei tehonnut, lääkevaihto laajenee

11.11.2008 | 19:36

Eduskunnan tiistain (11.11.) istunnossa oli tarjolla harvinaista herkkua: lakiesitys, jota ulkovalta on yrittänyt kampittaa, vieläpä aivan viime metreillä.

Helsingin Sanomat kertoi päivällä, että Yhdysvallat on lobannut voimakkaasti, jotta lakiehdotusta lääkevaihdon laajentamisesta ei hyväksyttäisi. Lehden mukaan ulkoasiainvaliokuntaan oli yritetty vaikuttaa vielä edellisviikon Washingtonin-matkalla. Painostus ei kuitenkaan tehonnut, sillä esitys lääkevaihdon laajentamiseksi hyväksyttiin sisällöltään yksimielisesti täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä.

Lakiehdotusta käsitelleet eduskunnan valiokunnat olivat sen seuraamuksista harvinaisen erimielisiä. Ulkoasiainvaliokunta ja talousvaliokunta varoittelivat kipakasti, että kauppasuhteet ulkomaille ja alan tutkimustoiminta Suomessa voivat vaarantua. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) on viitannut muun muassa vaikeuksiin Yhdysvalloista tehtävissä asehankinnoissa.

Ehdotuksen laatinut sosiaali- ja terveysvaliokunta ei kuitenkaan nähnyt mitään ongelmaa patenttisuojassa, vaan puolsi lain hyväksymistä yksimielisesti.

"Junttimaista suoraselkäisyyttä"

Vasemmistoliiton Erkki Virtanen (vas.) kiitteli lain aikaansaannista vuolaasti paitsi itseään, myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaa Juha Rehulaa (kesk.) ja sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälää (kesk.). Virtanen katsoi heidän kunnostautuneen "junttimaisessa alkiolaisessa suoraselkäisyydessä".

Rehula näpäytti, että vuosittain viittä miljoonaa kansalaista ja 35 miljoonaa reseptiä koskevaa esitystä vastustamassa on ollut melko pieni joukko. Uudistuksella haetaan valtiolle vähintään 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä lääkekorvausmenoissa.

Kristillisdemokraattien Toimi Kankaanniemi paheksui sitä, että ulkoasiainvaliokunta ja hänen edustamansa talousvaliokunta ovat tulleet asiassa ylikävellyiksi. Hän katsoi lailla olevan aivan varmasti kielteisiä vaikutuksia innovaatioihin ja ulkomaankauppaan.

Rehula kiisti syytökset "ylikävelystä". Hän vakuutti, että lausunnon antaneiden valiokuntien kannanotot on käsitelty ja huomioitu asianmukaisesti. (STT-EK)