Apteekkari-lehti selvitti, mitä mieltä apteekkialaa parhaiten tuntevat professorit ovat... Lue lisää »

Myös apteekit voivat auttaa ylipainon kanssa kamppailevia. Lue lisää »

Nettiostamisen suosio vaikuttaa koko apteekkialaan, mutta erityisesti se nakertaa syrjä... Lue lisää »

Kohonneen verenpaineen hoitotavoitetta tiukennettiin henkilöillä, joiden sydäntautirisk... Lue lisää »

Fimea julkaisee lääkkeiden saatavuushäiriötietoja avoimena datana joulukuun alusta alka... Lue lisää »

Itsehoidon keinot ja valikoima kasvavat

Uudistuva terveydenhuolto   09.04.2015 09:44  ERJA ELO MAURI RATILAINEN

,

Charlotta Sandler, Pekka Eränkö ja Maija Golhke-Kokkonen pitävät itsehoitolääkkeiden määräaikaista statusta hankalana toteuttaa.

Muutaman vuoden päästä itsehoitovalikoima on jo muuttunut selvästi; tuotteita on enemmän, samoin itsehoidon keinoja. Näin uskovat Pekka Eränkö Fimeasta, Maija Gohlke-Kokkonen Lääketeollisuus ry:stä sekä Charlotta Sandler Herttoniemen apteekista.

Fimea julkaisi kansallisen itsehoitolääkeohjelman tammikuun lopussa. Ohjelma sisältää kaksi uutta avausta: lisäneuvontaa vaativat itsehoitolääkkeet ja lääkkeiden määräaikaisen itsehoitostatuksen.

Erityisasiantuntija Maija Gohlke-Kokkonen Lääketeollisuus ry:stä arvioi, että lääkeyritykset eivät lähde kovin innokkaasti hakemaanreseptilääkkeilleen määräaikaista itsehoitostatusta.

Hakemusprosessiin liittyy paljon avoimia kysymyksiä.

– Itsehoitoluokituksen muutoshakemuksen tekemiseen tarvitaan paljon resursseja ja iso rahallinen panostus. Hakemisessa on suuri riski siitä, että valmiste ei viranomaisten mielestä sovellu itsehoitoon.

Ylilääkäri Pekka Eränkö Fimeasta huomauttaa, että määräaikainenstatus on uusi asia, josta minkään maan lääkeviranomaisilla ei ole kokemusta.

Selvää on, ettei se voi olla yleinen oikotie itsehoitolääkkeeksi.

– Tämä on meille Pandoran laatikko, emme oikein tiedä, mitä sieltä tulee. Mitä tapahtuu kolmen vuoden määräaikaisuudenjälkeen? Jatketaanko aikaa, jos markkinoille on tullut kilpaileva rinnakkaisvalmiste?

Viranomaisille pahin mahdollinen skenaario on, jos lääkeyrityksetryhtyvät myyntiluvan umpeutuessa juridisiin valitustoimenpiteisiin. Määräaikainenstatus saattaa sopia tämän vuoksi vain harvoille.

Eränkö ja Gohlke-Kokkonen uskovat, että reseptilääkkeet on helpompi tuoda markkinoille lisäneuvontaa vaativina itsehoitolääkkeinä.

Tällaisia valmisteita on Suomen markkinoilla toistaiseksi vain yksi, jälkiehkäisyvalmiste Norlevo. Asiakas voi ostaa sitä apteekista ilman reseptiä ”tiskin takaa” vastattuaan tiettyihin kysymyksiin.

Apteekkiproviisori, FaT Charlotta Sandler Helsingin Herttoniemen apteekista vakuuttaa, että apteekeilla on vakiintunut prosessi Norlevon myyntiin.

– Jos markkinoille tulee muita lisäneuvontaavaativia valmisteita, niiden toimittamista ei tarvitse enää pilotoida apteekeissa.

Silmätulehdus pois
ilman reseptiä?

Charlotta Sandler toivoo, että itsehoitolääkevalikoimaa voitaisiin laajentaa niin, että perusterveet aikuiset voisivat halutessaan ottaa enemmän vastuuta hoidostaan.

– Reseptiltä voitaisiin vapauttaa tiettyjä valmisteita itsehoitoon. Ensimmäisenä tulevat mieleen migreenin hoitoon, akuuttiin silmätulehdukseen tai virtsatietulehdukseentarkoitetut lääkkeet. Riskiryhmien, kuten monisairaiden, ikääntyneiden tai monilääkittyjenhoito kuuluu ilman muuta lääkärille.

Gohlke-Kokkonen nyökkää. Itsehoitolääkkeillä ja apteekin hyvällä neuvonnalla voidaan vähentää lääkärikäyntien tarvetta ja saada aikaan merkittäviäkin säästöjä, hän toteaa.

Pekka Eränkö uskoo, että valikoima uusiutuu joka tapauksessa kovaa vauhtia, kun ympäristö ja kuluttajien tarpeet muuttuvat.

– Kun esimerkiksi närästyslääke ranitidiini tuli markkinoille 1980-luvulla, sitä saivat määrätä ainoastaan sisätautilääkärit ja kirurgit, jotka olivat diagnosoineet potilaan maha-haavan röntgenillä tai endoskooppisesti. Nyt sitä on myyty jo pitkään itsehoidossa.

Eränkö muistelee, kuinka Lääkintöhallitus kävi 80-luvulla läpi kaikki terapia-alueet ja vinkkasi lääkeyrityksille, mitä valmisteita niiden kannattaisi hakea käsikauppaan.

Nykyään aloite itsehoitovalikoiman kehittämiseen tulee yksinomaan lääkeyrityksiltä. Ne voivat hakea valmisteilleen myyntilupaa joko kansallisessa menettelyssä Fimeasta tai keskitetysti Euroopan lääkevirasto EMA:n kautta, jolloin lääke voidaan hyväksyä yhtä aikaa kaikissa EU-maissa.

Gohlke-Kokkonen huomauttaa, että keskitettymenettely ei ole ollut itsehoitolääkkeille mikään huima menestys. Kielteinen päätös estää lääkeyritystä saamasta valmisteelleenmyyntilupaa missään EU-maassa. Hän pitää tilannetta ongelmallisena.

– EMA on kritisoinut, että sille ei tule tarpeeksi itsehoitolääkkeiden myyntilupahakemuksia. Teollisuus vastaa, että ei tule, koska hakemukset eivät mene kuitenkaan läpi. Tässä olisi kehittämisen paikka.

Keskustelijat näkevät keskitetyn menettelyn ongelmana sen, että itsehoitolääkkeiden lukumäärä ja valikoima vaihtelevat huomattavasti jäsenmaittain.

Neuvonta sujuu
apteekeissa hyvin

Keskustelijoiden mielestä suomalaiset apteekit hoitavat itsehoitolääkkeiden myynnin ja neuvonnan erittäin hyvin. Työ sujuu niin jouhevasti, että kansa pitää sitä jo itsestäänselvyytenä.

Jos neuvonta yhtäkkiä lakkaisi, se kyllä huomattaisiin.

– Lääketeollisuuden näkökulmasta apteekit hoitavat erittäin hyvin leiviskänsä. Apteekki tukee lääkitysturvallisuutta erittäin hyvin, vaikka toki aina löytyy kehitettävää, Gohlke-Kokkonen sanoo.

Sandler kertoo apteekkialan tekevän paljon töitä laadukkaan lääkeneuvonnan eteen. Itsehoitoasiakkaanpalveleminen on haastavaa, joskus jopa vaativampaa kuin työ reseptitiskissä.

– Haastavimpia ovat ne itsehoitoasiakkaat, joiden kanssa aletaan miettiä oireille syytä. Farmasian ammattilaisen täytyy arvioida, voiko asiakas hoitaa oireita kotona vai pitääkö hänet lähettää lääkäriin. Päätökseen vaikuttaa se, miten hyvin paikallinen terveydenhoito toimii. Esimerkiksi meidän terveysasemalle saa ajan vasta reilun kuukauden päähän.

Keskustelijat pitävät positiivisena sitä, että Lääkäriseura Duodecim tekee parhaillaan valtakunnallisia Käypä hoito -suosituksia itsehoitoon. Ensi vuonna julkaistavan noin kymmenen itsehoidon aluetta sisältävän hoitosuosituksen on tarkoitus kattaa iso osa apteekkien itsehoitotapauksista.

Kaupasta
vai apteekista?

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen pyytää keskustelijoita nostamaan kätensä ylös, jos nämä kannattavat itsehoitolääkkeidensäilyttämistä apteekeissa.

Sandler nostaa kätensä korkealle välittömästi, mutta Eränkö ja Gohlke-Kokkonen pyörittelevät käsiään epävarmoina ja lopulta nostavat ne varautuneesti puoliväliin.

– Mielestäni tässä on sama kysymys kuin että pitäisikö viinit myydä Alkosta, Eränkö sanoo.

– Nykyinen malli käy niin kauan kuin apteekit pitävät asiakkaansa tyytyväisenä, palvelu on kattavaa ja kuluttajan edun mukaista. Lääkkeitä ei saa vapauttaa kauppoihin pelkän kilpailunvapauden nimissä, vaan täytyy olla valvontapuolikin. Tämän on henkilökohtainen näkemykseni, ei Fimean, hän jatkaa.

Maija Gohlke-Kokkonen lisää, ettei Suomessa ole ollut samanlaista painetta muuttaa lääkkeiden tai apteekkien saatavuutta kuin esimerkiksi Ruotsissa oli ennen liberalisaatiota.

– Meillä paine järjestelmän muuttamiseen ei tule kansalaisilta, vaan jostain muualta. Apteekilla on parhaat edellytykset taata lääkitysturvallisuus. Kriittisin kysymys tässä on saada pidettyä reseptilääkkeiden jakelu koko maankattavana. Itsehoitolääkkeiden asema kuuluu samaan pakettiin.

Pekka Eränkö on samaa mieltä.

– Ei saa heittää lasta pesuveden mukana.

Lääketeollisuus ry antoi alkuvuodesta yhdistyksenä selkeän tuen itsehoitolääkkeidennykyiselle apteekkijakelulle. Myös Lääkäriliitto on vahvasti tätä mieltä.

Itsehoito
vuonna 2020

Pekka Eränkö uskoo, että viiden vuoden kuluttua itsehoitovalikoima on muuttunut jo selvästi; tuotteita on enemmän, samoin itsehoidon keinoja.

– Luulen, että apteekkien valikoimaan tulee kausi-influenssarokotteiden antamista ja muita ei-lääkkeellisiä asioita, kuten diagnostiikkaa. Internet, elektroniset välineet ja telelääketiede muuttavat ihmisten mahdollisuuksia etsiä tietoa terveydestä, sairauksista ja hoidosta. Apteekit menevät kohti terveyspistetoimintaa.

Maija Gohlke-Kokkonen toivoo lääkkeidensaaneen nykyistä isomman yhteiskunnallisenroolin.

– Toivottavasti viiden vuoden kuluttua nähdään, että lääkkeet ovat toimineet terveydenhuollontehostajina ja vähentäneet painetta lääkärikäynteihin.

Charlotta Sandler uskoo, että apteekin rooli ja mahdollisuudet itsehoidon tukijana ovat nykyistä monipuolisemmat viiden vuoden kuluttua. Apteekissa on mahdollisuus tunnistaa sairauksia esimerkiksi Erängön mainitsemien apuvälineiden avulla, ja saada diagnoosin perusteella lääkehoito vaivoihin.

– Tulevaisuudessa apteekista ei ehkä lähdetä hakemaan lääkettä, vaan ratkaisuja ongelmaan, Sandler pohtii.

– Aina tulee olemaan niitä asiakkaita, jotka tarvitsevat hyllystä vain ibuprofeenitabletin. On silti tärkeää, että apteekeissa tarjotaan jokaiselle asiakkaalle lääkeneuvontaa. Ehkä seuraavalla kerralla asiakas osaa tulla kysymään neuvoa ongelmaansa, hän jatkaa.

ERJA ELO


Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.

Arkisto


KKV:n pääjohtaja leikkaisi lääketaksaa ja säätäisi apteekkiveroa
04.01.2020 18:56 ERKKI KOSTIAINEN

04.01.2020 18:56 ERKKI KOSTIAINEN


Farmasian järjestöt kaipaavat yli vaalien ulottuvia visioita
14.11.2018 15:00 ERJA ELO

14.11.2018 15:00 ERJA ELO


Lääkkeiden saanti Suomeen muiden armoilla
16.04.2018 10:40 ERJA ELO

16.04.2018 10:40 ERJA ELO


Asiantuntijat: Antibioottien määräämistä aletaan seurata jossain vaiheessa Suomessakin
19.02.2018 10:40 ERJA ELO

19.02.2018 10:40 ERJA ELO


Ylilääkäri: Kuuri loppuun -kehotuksesta tulee luopua
19.02.2018 09:49 ERJA ELO

19.02.2018 09:49 ERJA ELO


Digilääkäri ottaa vastaan apteekin tiloissa
23.10.2017 10:00 ERJA ELO

23.10.2017 10:00 ERJA ELO


Lähes kaikki reseptit ovat sähköisiä – loputkin 1,3 prosenttia sähköistetään apteekeissa
07.06.2017 08:40 ERJA ELO

07.06.2017 08:40 ERJA ELO


Pärjääkö ikäihminen digitalisoituvien apteekkipalvelujen kanssa?
17.05.2017 10:45 ERJA ELO

17.05.2017 10:45 ERJA ELO


Kuluttajaliitto ja Fimea: ”Hyvä että apteekit pohtivat valikoimaansa”
09.02.2017 10:40 ERJA ELO

09.02.2017 10:40 ERJA ELO


Kansanedustajat kehittäisivät apteekkijärjestelmää maltillisesti
15.12.2016 14:52 ERJA ELO

15.12.2016 14:52 ERJA ELO