Uutinen

Itä-Suomen yliopistolle iso lahjoitus Turusen Säätiöltä

19.11.2015 | 11:58

Teksti : INKERI HALONEN

Sirkka ja Jorma Turusen Säätiö on lahjoittanut 200 000 euroa Itä-Suomen yliopiston lääketieteiden ja farmasian koulutusalalle.

Säätiön hallitus pitää merkittävänä tekijänä sitä, että valtio osallistuu yliopiston rahoitukseen vastinrahoituksen avulla, joka voi parhaimmillaan kolminkertaistaa yksityisten lahjoitusten summan.

Vastinrahoituksessa on kyse valtion lupauksesta maksaa vastinrahaa jokaista yliopistojen yksityiseltä lahjoittajalta saamaa euroa kohden. Vastinrahaa maksetaan enimmillään kolme euroa yhtä euroa kohden.

Kesään 2017 jatkuvaa kampanjaa varten valtio on varautunut enintään 150 miljoonalla eurolla. Valtion enimmäissijoitus toteutuu, jos yliopistot keräävät yhteensä 50 miljoonaa euroa.

Jos yliopistot keräävät tätä enemmän, valtion vastinrahoitus kohdennetaan yliopistojen kesken suhteessa näiden keräämään yksityiseen pääomaan. Kerroin voi tällöin olla esimerkiksi 1,5, 2 tai 2,5 euroa.

Edellisen vastaavan hankkeen kuluessa vuosina 2009–2011 yliopistot keräsivät yhteensä lähes 300 miljoonaa euroa. Silloin valtion vastinrahoitus nousi 2,5:n kertoimella 733 miljoonaan, säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta kertoo.

Turusen Säätiö haluaa omalla toiminnallaan kannustaa muita tahoja osallistumaan Itä-Suomen yliopiston varainhankintakampanjaan ja siten parantamaan alueen elinvoimaisuutta.

– Turusen Säätiön lahjoitus on jo kolmas yliopiston lääketieteiden ja farmasian koulutusalalle kohdennettu lahjoitus kuluvana vuonna. Lahjoitusvaroilla on erittäin suuri merkitys koulutusalan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisessä, toteaa rehtori Jukka Mönkkönen.

Hän uskoo myös säätiön toivoman kannustinvaikutuksen lahjoitusten suhteen toteutuvan.

Vuonna 2014 perustetun Sirkka ja Jorma Turusen säätiön varat ovat peräisin kauppaneuvos Jorma Turusen ja hammaslääkäri Sirkka Turusen jäämistöstä. Säätiön tarkoituksena on ikääntyvien ihmisten elämisen laadun ja hoidon parantaminen.