Uutinen

Iso-Britannia harkitsee farmasian ammattilaisten kurssittamista lääkäreiksi

06.03.2020 | 08:34

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

EU:sta vapautunut Iso-Britannia voi nyt säätää itse terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksesta.

EU:sta eronnut Iso-Britannia punnitsee, voisiko lääkäreitä kouluttaa nykyistä joustavammin. Maan hallitus harkitsee parhaillaan farmasian alan ammattilaisten pikakoulutusta lääkäreiksi. Laskelmien mukaan näin maahan saataisiin jopa 6 000 uutta lääkäriä vuoteen 2025 mennessä.

EU:n säädösten mukaan farmasian ammattilaisilta vaaditaan lääkäriksi valmistumiseen 5 500 tunnin ja vähintään viiden vuoden koulutusta. Brexitin jälkeen tämä säädös ei kuitenkaan enää sido Iso-Britanniaa, vaan maa voi laatia asiasta omat säädöksensä.

Ihan läpihuutojuttu muutos ei silti ole. Huolta on herättänyt, voivatko niin sanotut fast-track -opinnot antaa kaikkea tarvittavaa osaamista niin, ettei potilasturvallisuus vaarannu. Farmasian alan etujärjestöt puolestaan pelkäävät, että uudistus vaikeuttaisi vuorostaan farmasian alan työpaikkojen täyttämistä, kun alan ammattilaisia alkaisi siirtyä lääkärikuntaan.

Maan hallitus kuitenkin näkee, että uudistus tekisi mahdolliseksi uudelleen kouluttaa terveydenhuollon työntekijöitä ja saada heidät kulloisellekin ”etulinjalle” nykyistä nopeammin.

Aiheesta uutisoi The Pharmaceutical Journal.