Euroopan lääkeviraston odotetaan antavan ensimmäiset myyntiluvat vielä ennen joulua. Kuva: Shutterstock
Uutinen

Irlannissa apteekit mukaan pistämään koronarokotteita

18.12.2020 | 13:35

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Apteekkirokotukset alkavat Irlannissa rokottamisen ”toisessa aallossa”, kun rokotteita on saatavilla isolle väestöjoukolle.

Irlanti on julkaissut strategiansa koronarokotteiden jakamiseksi, ja suunnitelmassa ovat mukana myös apteekit. Apteekit listataan rokotuspisteiksi yhdessä hoitolaitosten, terveydenhuoltoyksiköiden ja massarokotuskeskusten kanssa. Irlannin apteekeissa farmasian ammattilaiset ovat jo vuosia pistäneet kausi-influenssarokotuksia.

Apteekkien on tarkoitus astua kuvaan rokottamisen ”toisessa aallossa”, kun rokotteita on saatavilla laajasti ja niin kutsuttujen isojen massojen rokotukset päästään aloittamaan. Irlannissa valmistaudutaan myös siihen, että tarpeen vaatiessa apteekkien ammattilaisia, farmaseutteja ja proviisoreita, koulutetaan pistämään koronarokotuksia.

Irlannin rokotusstrategiasta käyvät ilmi paitsi rokotuspaikat, myös väestön rokotusjärjestys ja -periaatteet sekä viestintäsuunnitelma. Strategia huomioi myös rokotuksiin liittyvät epävarmuudet, kuten sen, että rokotteiden kulloisestakin saatavuudesta ei vielä ole varmuutta, ja että tilanne on kaiken kaikkiaan uusi ja tuntematon.

Suomessa rokotukset käyntiin jo välipäivinä?

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö kertoi perjantaina, että rokotukset pyritään aloittamaan 27. joulukuuta, mikäli Euroopan lääkevirasto (EMA) myöntää rokotteelle myyntiluvan.

EMA kokoontuu maanantaina 21. joulukuuta ylimääräiseen kokoukseen päättämään rokotteiden myyntiluvista. Kyseessä on saksalaisen BioNTechin ja amerikkalaisen Pfizerin kehittämä rokote.

Apteekkariliitto ehdotti viime kesänä, että myös Suomessa apteekkeja ja apteekin ammattilaisia voitaisiin hyödyntää massarokotuksissa.