Uutinen

Intian lääketehtaiden ympäristöriskeistä nousi kohu

05.02.2009 | 17:00

Ruotsissa on noussut kohu Intian lääketuotannon ympäristöriskeistä. Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsissa on myynnissä 74 lääkevalmistetta, jotka on valmistettu ympäristöongelmista syytetyissä tehtaissa.

Ruotsalaistutkijat paljastivat kesällä 2007, että intialaiset lääkevalmistajat päästävät luontoon suuria määriä antibiootteja ja muita lääkeaineita. Puhdistetussa jätevedessä oli esimerkiksi antibiootti siproflaksiinia suurempina pitoisuuksina kuin sellaisen potilaan veressä, jota hoidetaan lääkkeellä.

Kyseiseen jätevedenpuhdistamoon johdetaan 90 lääketehtaan jätevedet. Ruotsalaiset lääkeyhtiöt ovat kiistäneet, että ne käyttäisivät näiden intialaistehtaiden tuottamia lääkeaineita.

Tutkija Joakim Larsson sai Ruotsin lääkelaitoksesta tiedot siitä, missä Ruotsissa myytävät lääkkeet on valmistettu. Tutkijat selvittivät yhdeksää lääkeainetta, joita esiintyi eniten intialaistehtaiden jätevesissä.

Tutkijat löysivät 74 lääkevalmistetta, joita valmistetaan tehtaissa, jotka johtavat jätevetensä pahamaineiseen puhdistamoon.

Paljastuksesta kertoi LäkemedelsVärlden. (VE)