Uutinen

Influenssavirus A(H1N1) vaikuttaa pelättyä lievemmältä

04.05.2009 | 10:52

Uuden influenssa A(H1N1) -virustartunnan saaneilla potilailla taudinkuva on toistaiseksi muistuttanut kirjoltaan tavallista kausi-influenssaa. Suomessa STM avasi maanantaina puhelinpalvelun, jossa terveydenhuollon ammattilaiset vastaavat influenssa A(H1N1) -virusta koskeviin kysymyksiin.

Tilanteen kehitys muistuttaa siis yhä enemmän tavallista kausi-influenssaa, mutta uuden influenssaviruksen ollessa kyseessä epidemian kulkua on vaikea ennustaa.

WHO:n kokoomatietojen mukaan tähän aamuun mennessä ihmisen influenssa A(H1N1) -infektioita on varmistettu 20 maassa 985 potilaalla. Meksikossa on 590 laboratoriovarmistettua influenssa A(H1N1) -tartuntaa, joista 25 on johtanut kuolemaan. Yhdysvalloissa on varmistettu 226 tartuntaa ja yksi kuolemantapaus. Euroopassa influenssa A(H1N1) -infektioita on todettu Espanjassa (40), Iso-Britanniassa (15), Saksassa (8), Ranskassa (2), Alankomaissa (1), Irlannissa (1), Italiassa (1), Sveitsissä (1) ja Tanskassa (1). Suomessa epäilty tapaus ei osoittautunut influenssaksi.

Kanadassa yksittäisen maatilan siat ovat sairastuneet sikainfluenssaan. On todennäköistä, että siat saivat viruksen tilan työntekijältä, joka oli juuri palannut Meksikosta ja jolla oli influenssankaltaisia oireita. 

Uusi influenssavirus tarttuu yskiessä ja aivastaessa tai hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä. WHO suosittelee säännöllistä käsien saippuapesua sekä kansallisten viranomaisten ohjeiden mukaan yhteydenottoa lääkäriin, mikäli influenssan oireita ilmenee.

STM avasi tänään Kysy influenssasta -puhelinpalvelun, josta saa vastauksia influenssa A(H1N1) -virusta koskeviin kysymyksiin. Kysy influenssasta -puhelin palvelee numerossa 0800 02277 suomeksi ja numerossa 0800 02278 ruotsiksi. Puhelimessa ei anneta soittajien terveydentilaa koskevaa neuvontaa. (CS)