Vuonna 2030 apteekissa tulostetaan lääkkeitä, valitaan itsehoito geenien mukaan ja hyöd... Lue lisää »

Apteekit tarjoavat asiakkaille liikuntaneuvontaa terveeseen elämään ja sairauksien hoid... Lue lisää »

Ison-Britannia ero saattaa vaikuttaa joidenkin lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden... Lue lisää »

Lääkkeiden saatavuus on heikentynyt vuosi vuodelta ja on nyt Pohjoismaiden heikoin. Lue lisää »

Rouva piristyi ja pystyi itse syömään, kun lääkkeiden murskaus ja verenkiertolääkitys l... Lue lisää »

Influenssarokotukset keskeytyivät

Influenssarokotus   25.10.2018 17:15  OLLI-PEKKA TIAINEN TONI FORSSELL

TONI FORSSELL,

Riskiryhmien influenssarokotukset jatkuvat julkisessa terveydenhuollossa marraskuussa. Apteekkitoimituksissa ei ole ollut katkoksia.

Julkisen terveydenhuollon influenssarokotteet ovat loppuneet tällä viikolla kesken. Syynä ovat toimitusvaikeudet, kertoo Lännen Media.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokotustoimitukset ovat olleet alusta asti pari viikkoa myöhässä. Suomeen tulee julkisen terveydenhuollon jakeluun riskiryhmiä varten 1,7 miljoonaa rokotetta kolmessa erässä.

Lokakuun alussa tullut ensimmäinen erä on jo jaettu, ja viime viikolla saapunut odottaa hyväksyntää. THL:stä kerrotaan Lännen Medialle, että lääkkeiden jakelu jatkuu ensi viikolla.

Kansallisessa rokotusohjelmassa riskiryhmät saavat rokotteen ilmaiseksi terveysasemalta tai neuvolasta. Nenäsumute Fluenz Tetra on tarkoitettu 2-6 -vuotiaille ja pistettävä VaxigripTetra myös muille riskiryhmille, kuten yli 65-vuotiaille ja raskaana oleville.

Apteekkarilehden tietojen mukaan molempia valmisteita saa apteekeista normaalisti.

Apteekkien terveyspisteet myös rokottavat

Jakelukatkon vuoksi kuitenkin esimerkiksi Tampereen yliopistollinen sairaala on joutunut perumaan henkilökuntansa rokotukset tältä viikolta.

THL suosittelee, että rokotukset aloitettaisiin uudestaan vasta marraskuussa, jotta rokotteet on varmasti ehditty jakaa kaikkiin sairaanhoitopiireihin ja kuntiin.

Vuosittain kausi-influenssaan sairastuu 5–15 prosenttia aikuisista ja 20-30 prosenttia lapsista. Jokavuotiset influenssarokotukset ovat tehokkain tapa hillitä influenssaepidemiaa.

Riskiryhmien ulkopuoliset voivat hankkia rokotteen reseptillä apteekista. Apteekkien terveyspisteistä saa myös rokotuspalvelun.