Uutinen

Influenssalääkkeiden määräämistä rajoitetaan

27.07.2009 | 11:18

STM:n tänään päivätty kirje korvaa aiemmat ohjeet viruslääkkeiden määräämisestä ja toimittamisesta. Lääkkeitä ei tule käyttää muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien sairastuneiden hoitoon eikä myöskään influenssan ennaltaehkäisyyn.

Influenssalääkkeiden saatavuus on haaste pandemiatilanteessa. STM ohjeistaa lääkäreitä varmistumaan lääkettä määrätessään siitä, että lääkettä on saatavilla paikkakunnan apteekista. Apteekkien tulee siis pitää tiivis kontakti terveyskeskukseen, että kaikilla terveydenhuollon toimijoilla on ajantasainen tieto paikallisesta influenssalääkkeiden varastotilanteesta. Lääkehoidon aloittamisella on kiire, sillä hoito tehoaa influenssaoireisiin sitä paremmin mitä aiemmin se päästään aloittamaan.

Viruslääkettä määrätään uusien ohjeiden mukaisesti avohoidossa vain oireisen infektion hoitamiseksi  ja vain tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastaville potilaille, raskaana oleville naisille, alle 3-vuotiaille lapsille ja influenssapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilökunnalle. Tarkemmat tiedot viruslääkkeiden käytöstä influenssan hoidossa on antanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Apteekkien tulee mahdollisuuksien mukaan varmistua siitä, että Tamiflu- ja Relenza-reseptit on laadittu nyt annettujen ohjeiden mukaisin perustein. Pro auctore –reseptejä ei toimiteta eikä yksityisen avoterveydenhuollon toimintayksiköille tule toimittaa influenssalääkkeitä. (CS)