Uutinen

Influenssalääkkeiden jakelu siirtymässä normaaliin käytäntöön

17.07.2009 | 09:54

Lieventämisvaiheeseen siirryttäessä influenssa A(H1N1) poistetaan tartuntatautiasetuksen yleisvaarallisten tartuntatautien listalta. Hoidon ja lääkkeiden maksuttomuus poistuu samalla, ja potilas maksaa hoidosta ja lääkkeistä samaan tapaan kuin tavallisessa kausi-influenssassa.

Pandeeminen influenssa A(H1N1) virus on kesäajasta huolimatta levinnyt nopeasti ja laaja epidemia voi käynnistyä Suomessa milloin tahansa. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan epäillyt tautitapaukset hoidetaan toistaiseksi vielä erikoissairaanhoidossa, mutta hyvin todennäköisesti jo heinäkuun aikana siirrytään hoidon porrastuksessa normaalimenettelyihin. Silloin ensisijainen hoitopaikka on perusterveydenhuollossa ja diagnostiikka perustuu pääasiassa kliiniseen taudinkuvaan. STM tiedottaa siirtymisestä erikseen.

Kansallisessa pandemiavarautumissuunnitelmassa oletettiin, että vakavan taudinkuvan vuoksi kaikki sairastuneet hoidettaisiin viruslääkkein. Nykyisen pandemian taudinkuva on kuitenkin lievä, eikä viruslääkkeitä ole perusteltua käyttää perusterveiden ja lieväoireisten potilaiden hoitoon.

Influenssan lääkehoidon toteutuksessa tullaan toimimaan pääosin normaalien käytäntöjen mukaisesti, eli potilas noutaa lääkkeen apteekista ja maksaa siitä normaalihinnan. Tamiflu on peruskorvattava riskiryhmiin kuuluville silloin kun influenssa on osoitettu virologisesti. Relenza ei ole sv-korvattava.

Apteekkien ollessa suljettuina, voidaan potilaalle antaa lääke lääkärin vastaanotolla. STM kehottaa terveyskeskuksia ja apteekkeja sopimaan päivystysajan viruslääkejakelusta. Terveyskeskukset voivat hankkia tarvittavat viruslääkkeet joko sairaanhoitopiirin tai apteekin kautta.

Kaupallisten viruslääkkeiden loppuessa apteekeista ja maahantuojilta, otetaan Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastossa olevat viruslääkkeet käyttöön. Näiden varmuusvarastoissa olevien lääkkeiden hinnoittelusta potilaille ja toimittamisesta sairaala-apteekkeihin, lääkekeskuksiin ja apteekkeihin ilmoitetaan erikseen. (CS)