Uutinen

Influenssa A(H1N1)v lääkehoito muuttuu maksulliseksi maanantaina

24.07.2009 | 12:16

Influenssa A(H1N1)v –infektio poistuu maanantaina tartuntatautiasetuksen yleisvaarallisten tartuntatautien listalta. Influenssalääkettä tulee määrätä vain potilaalle, jolla on selvät influenssatartunnan oireet tai riskiryhmään kuuluvalle ihmiselle joka matkustaa epidemia-alueelle. STM ohjeistaa, että apteekin tulee mahdollisuuksien mukaan varmistua siitä, että lääkemääräys on laadittu pandemiatilanteessa annettujen ohjeiden mukaisesti.

Oseltamiviiriä sisältävät Tamiflu 75 mg kapselien sekä Tamiflu jauhe oraalisuspensiota varten ovat rajoitetusti peruskorvattavia riskiryhmiin kuuluville potilaille. Korvattavuuden edellytys on, että lääkitys on aloitettava kahden vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta. Apteekki voi toimittaa Tamiflun asiakkaalle peruskorvattuna kun lääkäri on tehnyt reseptiin merkinnän ’Influenssa A, riskiryhmä’. Riskiryhmät ovat toistaiseksi: sydämen vajaatoimintaa tai sepelvaltimotautia sairastavat, astmaatikot ja COPD-potilaat, munuaisten vajaatoimintaa sairastavat, diabeetikot, heikentyneen vastustuskyvyn omaavat potilaa, yli 65-vuotiaat ja 12–35 kuukauden ikäiset lapset. Kelan määrittelemät riskiryhmät eivät täysin vastaa influenssapandemian riskiryhmiä. Viruslääkitystä suositellaan myös raskaana oleville naisille, mutta he maksavat lääkkeen kokonaan itse.

Influenssapandemian riskiryhmiin kuuluvat potilaat hyötyvät oseltamiviirilääkityksestä, vaikka sitä ei päästäisikään aloittamaan 48 tunnin kuluessa oireiden alkamisesta. Tässä tapauksessa potilaat kuitenkin maksavat lääkkeet kokonaan itse.

Influenssalääkkeiden hamstraus pyritään edelleen estämään, jotta lääkkeitä riittää niitä oikeasti tarvitseville. STM ja Lääkelaitos antavat maanantaina lisäohjeita lääkäreille ja apteekeille influenssalääkkeiden määräämisestä ja toimittamisesta. Apteekit saavat myös uudet ohjeet viruslääketoimituksista yksityisiin avoterveydenhuollon pisteisiin. (CS)