Uutinen

Influenssa A(H1N1) -viruksessa potentiaalia pandemiaan

13.05.2009 | 11:20

Tuoreen arvion mukaan influenssa A(H1N1) -virus on tarttuvampi ja vaarallisempi kuin kausi-influenssa. 1900-luvun pandemioiden joukossa se on kuitenkin lievemmästä päästä.

WHO:n asiantuntija ovat julkaisseet alustavat arviot influenssa A(H1N1) -viruksen tartuttavuudesta ja tartuntojen vakavuudesta. Arviot perustuvat Meksikon epidemian tietoihin. Viruksen tarttuvuutta kuvaava R0-arvo, eli yhden tartunnan aiheuttamien uusien tapausten määrä, on tavallisessa kausi-influenssassa 1,1 - 1,2. Uuden influenssa A(H1N1) -viruksen R0 näyttäisi olevan 1,2 - 1,6.

Tartunnan vakavuutta kuvaava tapauskuolevuus on Meksikossa ollut 3-15 kuolemaa tuhatta tartunnan saanutta kohti. Tavallisessa kausi-influenssassa tapauskuolevuus on tyypillisesti 1 kuolema tuhatta tartunnan saanutta kohti. Uuden influenssa A(H1N1) -viruksen kohdalla on huomattava, että tapauskuolevuus näyttää toistaiseksi olleen Meksikossa korkeampi kuin muualla maailmassa.

Arvioiden perusteella tutkijat päättelevät, että uhkaava influenssa A(H1N1) -epidemia on sekä tarttuvampi että vaarallisempi kuin kausi-influenssa, mutta lievempi kuin aiemmat viime vuosisadan influenssapandemiat.

Sairauden kliininen kuva näyttää lievemmältä kuin vuoden 1918 Espanjan taudin. Kliinisen vakavuusasteen arvioidaan olevan samaa luokkaa kuin 1957 puhjenneen Aasialaisen.

Lasten sairastuvuus oli meksikolaisessa La Glorian kylässä kaksinkertainen verrattuna aikuisten sairastuvuuteen.

Asiantuntijat muistuttavat kuitenkin, että kaikki arviot perustuvat alustaviin tietoihin Meksikossa levinneestä epidemiasta ja niiden perusteella on liian aikaista tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. (CS)

Lähde: Fraser et al. Science Express Online May 11, 2009