Uutinen

Influenssa A(H1N1) -rokote koko väestölle

12.05.2009 | 15:15

Suomi ostaa koko väestölle prepandeemisen influenssa A(H1N1) -rokotteen, jonka valmistus on alkamassa. Rokotteet saadaan Suomeen 4-6 kuukauden kuluttua.

Prepandeemisella rokotteella tarkoitetaan ennen pandemiaa valmistettavaa rokotetta. Se valmistetaan viruksesta, jonka uskotaan joko sellaisenaan tai muuntuneena voivan aiheuttaa pandemian. Pandemiatilanteessa virus voi olla jo muuntunut, mikä saattaa heikentää suojaavaa vaikutusta.

Hankinnan myötä Suomessa pysyvästi asuville henkilöille voidaan tarjota ensimmäinen rokoteannos mahdollisimman varhain, mikäli H1N1-virus aiheuttaisi pandemian. Rokotteita saadaan Suomeen niiden valmistuttua eli noin 4-6 kuukauden kuluttua.

Suomi on jo tehnyt ostovarauksen myös täsmärokotteiden saamiseksi. Täsmärokotetta voidaan valmistaa vasta pandemian käynnistyttyä, kun epidemiaa aiheuttavan viruksen yksityiskohtainen rakenne on tiedossa. Täsmärokote on saatavilla noin puolen vuoden kuluttua pandemian puhkeamisen jälkeen.

Rokotehankinta toteutetaan osana aiemmin tehtyä H5N1-rokotteen eli lintuinfluenssarokotteen sopimusta. Kokonaishinta on 5,2 miljoonaa euroa. Hankinnan jälkeen Suomella on varastossa prepandeemista rokotetta sekä H5N1- että H1N1-pandemian varalle. (EK)