Kuva: Ingimage
Uutinen

Inflaatio: Reseptilääkkeet edelleen halvempia kuin vuosi sitten

14.11.2022 | 09:01

Teksti : Hanna Hyvärinen

Energian hinnan ja korkojen nousu kiihdyttävät inflaatiota. Vain 20 hyödykkeen hinta laski vuoden takaiseen verrattuna. Ei-korvattavissa reseptilääkkeissä laskua oli reilut kolme prosenttia.

Reseptilääkkeet halpenivat lokakuussa lähes kolme prosenttia viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Ei-korvattavissa reseptilääkkeissä laskua oli jopa yli kolme prosenttia. Ehkäisypillerit halpenivat 3,4 prosenttia. Farmaseuttiset tuotteet kaikkiaan halpenivat keskimäärin vajaat kaksi prosenttia.

Samaan aikaan kokonaisinflaatio oli lokakuussa 8,3 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan inflaatiota kiihdyttävät etenkin korkojen nousu ja energian hintojen muutos.

Asuntolainojen korot nousivat 67 ja kulutusluottojen korot 24 prosenttia viime vuoteen nähden. 

Vain 20 hyödykkeen hinta laski viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Esimerkiksi elintarvikkeiden hinnat nousivat vuoden takaisesta lähes 16 prosenttia, ja peruselintarvikkeissa hinnannousu on tätäkin korkeampaa.

Tilastokeskuksen mukaan yli 20 prosentin hinnanmuutoksia oli esimerkiksi sellaisissa hyödykeryhmissä kuin jauhot, pizzat, liha, kala, maitotuotteet, kananmunat, voi sekä kahvi.

Energian hinnoissa vuosimuutokset olivat kevyen polttoöljyn kohdalla 69, dieselin 33, bensiinin 15 ja sähkön 41 prosenttia.