Uutinen

Ilmansaasteisiin kuolee 800 000 eurooppalaista joka vuosi

14.03.2019 | 08:35

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Ilmansaasteet tiedetään terveydelle haitallisiksi, mutta tuoreiden tutkimustulosten valossa ne saattavat olla jopa luultua suurempi kuolleisuuden aiheuttaja.

Tulokset julkaistiin European Heart Journalissa, ja niiden perusteella pelkästään Euroopassa vuosittain noin 800 000 kuolemaa liittyy ilmansaasteisiin, mikä on huomattavasti enemmän kuin tähän mennessä on arvioitu.

Maailmanlaajuisesti joka vuosi noin 8,8 miljoonaa ihmistä menehtyy ilmansaasteiden aiheuttamiin sairauksiin. Suuri osa kuolemista johtuu sydän- ja verisuonitaudeista, joiden kehittymistä ja oireilua ilmansaasteet edistävät.

Koska tutkimuksen havainnot perustuvat mallinnukseen, lukuihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Ne joka tapauksessa antavat kuvaa ilmansaasteiden aiheuttamien terveyshaittojen mittakaavasta.

Yhdessä muiden viimeaikaisten tutkimustulosten kanssa tulokset viittaavat vahvasti siihen, että ilmansaasteiden ja varsinkin PM2,5-pienhiukkasten pitoisuudet hengitysilmassa pitäisi saada selvästi nykyistä pienemmiksi.

EU:ssa ja Suomessa PM2,5-pienhiukkasten vuotuinen raja-arvo on 25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa. Monet tutkijat pitävät kuitenkin parempana WHO:n selvästi tiukempaa 10 mikrogramman suositusta.

Suomeen merkittävä osa pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta, mutta paikallisesti autoliikenne ja puun pienpoltto voivat olla merkittäviä pienhiukkasten lähteitä.