Uutinen

Ikämiehen vatsavaivat katosivat

17.12.2019 | 12:35

Teksti : PILVI MOBERG

Lääkemuutoksilla vähennettiin haittavaikutuksia, ja pitkältä listalta karsittiin useita valmisteita. Iäkkään miehen vatsa saatiin toimimaan kivuttomasti.

Kotona asuvalla 81-vuotiaalla miehellä on pitkä lista sairauksia: keuhkoahtaumatauti, hermo-lihasliitoksen sairaus myasthenia gravis, sydämen vajaatoiminta, munuaisten vajaatoiminta, eturauhassyöpä, verenpainetauti sekä vyöruusu.

Vaimo hoitaa puolison asiat ja käy apteekissa. Hän myös jakaa lääkkeet viikkodosettiin ja antaa ne puolisolleen. Pyörätuolilla liikkuvan miehen tukena on käynyt myös kotihoito säännöllisesti.

Kun lääkehoidon arviointi aloitettiin, lääkelistalla oli yhteensä 27 valmistetta, joista osa oli jo lopetettu toistaiseksi. Ne roikkuivat kuitenkin edelleen listalla. Lääkäreitäkin oli useita.

Käytössä oli myös itsehoitovalmisteita, joista ei ollut merkintää lääkelistalla. Ongelmaksi koetiin vatsan toiminta. Vatsa oli kipeä ja päivästä riippuen miehellä oli ripulia tai ummetusta. Lääkemäärään väsynyt pu0liso ilahtuikin lääkehoidon arvioinnista.

Ratkaisu

Vaikka käytössä oli useita lääkkeitä, näistä ei löytynyt merkittäviä yhteisvaikutuksia. Munuaisten vajaatoiminta otettiin myös huomioon suhteellisen hyvin.

Miehen lääkkeistä keskushermostoon vaikutti vain kivun hoitoon käytettävä pregabaliini. Koska kyseinen lääke poistuu munuaisten kautta, annosta päätettiin laskea varovaisesti. Jos kipuja ilmenee, annosta voi hieman nostaa.

Itsehoitovalmisteista C-vitamiini poistuu munuaisten kautta, ja sen enimmäisannos on 60–100 milligrammaa vuorokaudessa. Tästä syystä sen antaminen päätettiin lopettaa.

Sydämen vajaatoimintaan mies sai isoin annoksin furosemidia. Tämä saattaa johtaa kihtioireisiin, joihin miehellä oli myös lääkitys. Kihtilääkkeen annosmäärää päätettiin kuitenkin puolittaa, koska allopurinoli poistuu munuaisten kautta ja miehellä oli vaikea munuaisten vajaatoiminta.

Allopurinoli otettaisiin vastaisuudessa vain joka toinen päivä, mikä vähentää haittavaikutusten riskiä. Lääkkeestä saa silti saman hyödyn.

Lääkelistalta poistettiin tauolla olevat lääkkeet, kuten rautavalmiste. Vaikka miehen hemoglobiini oli matala, ei suun kautta otettavasta rautalisästä saatu vastetta munuaisten vajaatoiminnan vuoksi.

Toinen poistettava lääke oli moksonidiini verenpainelääke, jota ei suositella iäkkäille keskushermostovaikutusten vuoksi. Verenpaine oli matalahko, joten myös toinen verenpainelääke losartaani jätettiin toistaiseksi pois.

Lisäksi poistettiin probiootti, koska sitä suositellaan vain antibioottiripulin hoitoon. Ruusun hoitoon käytettävät antibioottikuurit olivat jo loppuneet. Vatsan toimintaa rauhoittamaan suositeltiin lisäksi ispagula-kuituvalmistetta

Seuranta

Lääkemuutokset oli toteutettu suunnitellusti. Myasthenia graviksen hoitoon annettavan kaliumlisän annosta pienennettiin ja sitä annettiin entistä useammin. Vaimo oli tyytyväinen, että päivittäisten tablettien ja kapseleiden määrä väheni.

Lääkelista lyheni ja lääkkeet oli helpompi jakaa. Suurin muutos tapahtui vatsan toiminnassa. Miehen vatsaongelmat poistuivat ja vatsakivut hävisivät.

Lääkehoidon kokonaisarvioinnin teki farmaseutti Pilvi Moberg Hämeenlinna

SÄÄNNÖLLISESTI ENNEN MUUTOS
Lyrica 75 mg, pregabaliini ½ x 1 Lopetettiin toistaiseksi
Precosa 250 mg, Saccharomyces boulardii 2 x 2 Lopetettiin
Ascorbin 500 mg, C-vitamiini 1 x 1 Lopetettiin
Spartofer 100 mg, ferrosulfaatti 1 x 1 Tauolla, poistetaan
Moxonidin Mylan 0,2 mg, moksonidiini 1 x 1 Tauolla, poistetaan
Allonol 100 mg, allopurinoli 1 x 1 Vähennys: joka toinen päivä
Lyrica 75 mg, pregabaliini 2 x 2 Vähennys: 1 + 1
Kaleorid, kaliumkloridi 1,5 g x 4 Muutos: 1 g x 6
Omeprazol Ratiopharm 40 mg 1 x 1 Ei muutosta
Furesis 40 mg, furosemidi 3+3+2 "
Bisoprolol Actavis 5 mg 1 x 2 "
Prednisolon 10 mg, joka toinen päivä   x 1 "
Bicalutamid Orion 50 mg 1 x 1 "
Mestinon 60 mg ja 10 mg, pyridostigmiini 1 x 5, 3 x 5 "
Seretide evohaler 25/250 mikrog/dos
flutikasoni, salmeteroli
1 x 2 "

Spiriva Respimat 2,5 mikrog,
tiotropiumbromidi

2 x 1 "
Ventoline diskus 200 mikrog, salbutamoli 1 x 2 "
Neurobion Forte, B-vitamiinivalmiste 1 x 1 "
Kalcipos 500 mg, kalsiumkarbonaatti 1 x 2 "
TARVITTAESSA
Vi-Siblin 610 mg/g, ispagula Lisättiin
Para-Tabs 1 g, parasetamoli 1 x 1-3 Ei muutosta
Nitroglycerin Orion 0,5 mg ohj. muk. "
Theofol 6,6 mg/ml, teofylliini 15 ml x 3 "