Useimmilla hyvinvointialueella joditablettien jakelu tapahtuu neuvolakäyntien yhteydessä. Kuva: Ingimage
Uutinen

Hyvinvointialueet ovat aloittaneet joditablettien jakamisen perheen pienimmille

15.06.2023 | 08:20

Teksti : Hanna Hyvärinen

Hyvinvointialueet vastaavat joditablettien jakelusta alle 3-vuotiaille. Useimmilla hyvinvointialueella jakelu tapahtuu neuvolakäyntien yhteydessä.

Monet hyvinvointialueet ovat kesän korvalla aloittaneet joditablettien jakamisen alle 3-vuotiaille. Taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön viime syksynä päivitetty yleisohje, jonka mukaan hyvinvointialueet vastaavat jatkossa joditablettien hankinnasta ja jakelusta raskaana oleville sekä alle 3-vuotiaille.

Esimerkiksi Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueet aloittavat joditablettien jakelun näinä päivinä. Joditablettien jakelu järjestetään neuvolakäyntien yhteydessä. Raskaana olevat saavat joditabletit itselleen ja syntyvälle lapselleen samalla kertaa.

3-40-vuotiaat ostavat joditabletit jatkossakin apteekista

Myös ainakin Päijät-Hämeen, Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueet ovat ilmoittaneet jakavansa joditabletteja neuvolakäyntien yhteydessä. Hyvinvointialueet ovat aloittaneet jakelun kevään ja alkukesän mittaan hieman eri tahtiin ja myös alueiden sisällä voi olla neuvolakohtaisia eroja jakelun aikatauluissa.

Hyvinvointialueilla korostetaan, että akuuttia tarvetta joditableteille ei ole, vaan kyse on ennalta varautumisesta STM:n ja viime kädessä Maailman terveysjärjestön (WHO) ohjeiden mukaan. Ohjeessa suositellaan omaehtoista varautumista mahdollisiin vaaratilanteisiin hankkimalla joditabletteja.

Joditabletteja käytetään ainoastaan, mikäli ministeriö tai pelastusviranomainen säteilyonnettomuustilanteessa ohjeistaa niin.

Yli 3-vuotiaat ja alle 40-vuotiaat voivat täydentää joditablettivarastojaan jatkossakin apteekissa. Yli 40-vuotiaille joditabletteja ei enää uusien ohjeiden mukaan suositella.