Uutinen

Hyssälä lupasi turvata pienten apteekkien toiminnnan

24.04.2009 | 10:15

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) lupasi Apteekkaripäivillä, että pienten apteekkien toimintaedellytykset turvataan. Lääkelaitoksen esittämien keinojen lisäksi pohditaan myös muita keinoja. 

- Yhtenä vaihtoehtona voi olla Lääkelaitoksen esityksen mukaan pääapteekille ja sivuapteekille erikseen määriteltävä apteekkimaksu, mikä tukisi erityisesti pienten sivuapteekkien toimintaedellytyksiä. Nykyisin apteekin ja sivuapteekkien liikevaihto lasketaan yhteen ja apteekkimaksu lasketaan tämän perusteella. Apteekkimaksun määräytymistä selvitettäessä on otettava huomioon myös ne pienet apteekit, joilla ei ole lainkaan sivuapteekkeja, ministeri Hyssälä totesi.

Hyssälä lupasi, että jatkossa selvitetään myös muita keinoja, joilla toimintaedellytykset voidaan turvata paremmin.

Laajalla kuulemiskierroksella ollut lääkelain muutosesitys on ministeri Hyssälän mukaan tarkoitus antaa eduskunnalle tämän vuoden aikana.

- Yksi uudistuksen tavoitteista on apteekkitoiminnan turvaaminen pienillä paikkakunnilla. Myös syrjäseutujen asukkaat tarvitsevat hyviä apteekkipalveluja, Hyssälä muistutti.

Ehdotuksiin kuuluu myös sivuapteekkien määrän rajoituksen poistaminen ja lääkekaappien perustamisen vapautuminen. Lääkekaappien nimi muutettaisiin apteekkien palvelupisteiksi, ja apteekkarin olisi mahdollista perustaa niitä ilman lukumäärärajoitusta ennakkoilmoituksella. Myös reseptilääkkeiden välittäminen apteekin palvelupisteistä tulisi mahdolliseksi.

- Mahdollisuus lääkkeiden internetkauppaan täydentää apteekkien palveluja ja avaa uuden toimintaväylän. Apteekin verkkopalvelutoiminnan yhtenä tarkoituksena on parantaa syrjäseutujen ja haja-asutusalueiden lääkehuollon toimivuutta. Tulevaisuudessa myös sähköisen lääkemääräyksen käyttöönotto luo uusia mahdollisuuksia kehittää sähköistä asiointia apteekeissa, ministeri Hyssälä totesi.

Valtakunnalliset Apteekkaripäivät käynnistyivät Marina Congress Centerissä Helsingissä perjantaina. Paikalle odotetaan noin kolmeasataa apteekkaria ja sataa apteekkiproviisoria. Päivien yhteydessä järjestetään myös lääke- ja apteekkialan näyttely. Apteekkaripäivät jatkuvat huomenna lauantaina. (EK)