Uutinen

Hyönteiskarkotteen turvallisuus epäilyttää tutkijoita

14.08.2009 | 11:27

Hyönteiskarkotteissa yleisesti käytetty tehoaine DEET saattaa häiritä asetyylikoliinin metaboliaa hermostossa, osoittaa tuore ranskalaistutkimus. Tutkijat kyseenalaistavatkin DEET:tä sisältävien hyönteiskarkotteiden turvallisuuden ja vaativat turvallisempien karkotteiden kehittämistä.

DEET:n teho perustuu siihen, että se estää hyönteisiä aistimasta hiilidioksidia, jonka avulla ne suunnistavat ihmisen iholle. BMC Biology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kemikaalilla voi olla myös hermostovaikutuksia.

Tutkijat selvittivät DEET:n vaikutuksia hyönteis- ja hiirimalleissa ja osoittivat, että kemikaali estää koliiniesteraasin toimintaa hermostossa. Koliiniesteraasi on entsyymi, joka pilkkoo asetyylikoliinia hermosolujen synapseissa. Lisäksi tutkimuksessa osoitettiin, että DEET:n käyttö voimistaa karbamaattiryhmään kuuluvien hyönteismyrkkyjen haitallisia vaikutuksia.

Tutkimus ei selvittänyt hyönteiskarkotteen vaikutuksia ihmiseen, vaan ainoastaan hyttysiin, torakoihin ja hiiriin. Tutkijat toteavatkin, että lisätutkimuksia tarvitaan pikaisesti.

Suomessa DEET (N,N-dietyyli-m-toluamidi) on tehoaineena esimerkiksi Off- ja PunkkiÄssä-karkotteissa. Tuotteita ei saa käyttää alle 3-vuotiaiden lasten iholle. (VE)