Uutinen

Hydroksitsiinin käytölle uusia rajoituksia

17.02.2015 | 09:40

Tuoreen arvion mukaan hydroksitsiinin käyttöön liittyy jonkin verran suurentunut riski saada sydämen sähköisen toiminnan häiriö.

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitean (PRAC) arvion mukaan tämä niin sanottu pidentynyt QT-aika saattaa johtaa rytmihäiriöihin ja jopa sydänpysähdykseen.

Sydänhaittojen vähentämiseksi PRAC suosittelee, että hydroksitsiiniä käytettäisiin pienimmällä vaikuttavalla annoksella mahdollisimman lyhyen ajan.

Vuorokausiannos saa aikuisille olla korkeintaan 100 mg ja alle 40 kg painaville lapsille 2 mg painokiloa kohden. Hydroksitsiiniä ei suositella käytettäväksi vanhuksille. Jos käyttö vanhuksille kuitenkin katsotaan tarpeelliseksi, ei vuorokausiannos saa olla suurempi kuin 50 mg.

Lisäksi hydroksitsiinin käyttöä pitää välttää potilailla, joilla tiedetään olevan sydämen rytmihäiriöiden riskitekijöitä tai, jotka käyttävät jotakin muuta QT-aikaa pidentävää lääkevalmistetta. Varovaisuutta on lisäksi noudatettava, jos potilaalla on käytössään sydämen rytmiä hidastava tai veren kaliumpitoisuutta alentava lääkitys.

Hydroksitsiini on antihistamiini ja Suomessa se on kaupan Atarax-nimisenä valmisteena. Sen käyttöaiheita ovat aikuisten ahdistuneisuuden oireenmukainen hoito, nokkosrokko ja kutina sekä allergiaoireisiin liittyvä unettomuus.

PRACn suositusta käsittelee seuraavaksi myyntilupien tunnustamis- ja hajautetun menettelyn koordinaatioryhmä (CMDh) sekä tarvittaessa Euroopan komissio, jotka antavat lopullisen päätöksen asiassa.

Potilaiden tulee olla yhteydessä hoitavaan lääkäriinsä tai apteekkiin, mikäli heillä on hoitoon liittyviä kysymyksiä.

TIINA KUOSA