Erityisesti haitallisimpien lääkeaineiden esiintyminen tulisi ottaa huomioon puhdistusm... Lue lisää »

Lääkeyritysten tulee kehittää valmistusprosessejaan nitrosamiinien välttämiseksi. Lue lisää »

Apteekkien varastointivelvoitetta lääkkeissä täsmennetään. Lue lisää »

Luottamus taksinkuljettajaan on heikentynyt jyrkästi Lue lisää »

Etätarkastus ei vaikuta apteekkitarkastuksen hintaan. Lue lisää »

Huumelääkkeitä takavarikoitiin ennätysmäärä

17.09.2009 08:30

Viranomaiset saivat viime vuonna haltuunsa noin 180 000 pilleriä huumaavia lääkeaineita, lähes kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2007.

Samalla kun lääkevalmisteiden laiton tuonti on kasvanut viime vuosina nopeasti, myös huumelääkkeiden salakuljetus on lisääntynyt huolestuttavasti, kertoo juuri julkaistu Huumausainepoliitiikan kertomus 2008.

Tullin haltuun päätyi yhteensä yli 118 000 huumelääkettä, mikä oli lähes kymmenen kertaa enemmän kuin vuonna 2007. Suurin osa näistä lääkkeistä oli Virosta tuotuja bentsodiatsepiineja. Tulli selvitti viime vuonna myös laajan GBL:n eli lakan salakuljetusrenkaan, joka oli tuonut Virosta laittomasti maahan 365 litraa lakkaa. Tapaus tutkittiin lääkerikoksena.

Huumeiden kokeilu
ja käyttö vähenivät


Raportin mukaan myös huumelääkevalmisteiden hankkimiseksi tehdyt murrot ovat lisääntyneet.

Muutoin kertomus pitää Suomen huumausainepolitiikkaa onnistuneena ja tuloksellisena, sillä huumeiden kokeilu ja käyttö eivät lisääntyneet viime vuonna ja nuorilla ne jopa vähenivät. Myös useimpien huumehaittojen tilanne tasaantui viime vuonna ja uusien HIV-tapausten määrä on saatu laskemaan. Lainvalvontaviranomaisten tietoon tulleiden huumausainerikosten kokonaismäärä pysyi vuonna 2008 edellisen vuoden tasolla. (IK)

Huumausainepolitiikan kertomus 2008 >

Arkisto