Uutinen

HPV-rokotetta ehdotetaan rokotusohjelmaan

07.06.2011 | 15:53

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL) esittää sosiaali- ja terveysministeriölle HPV-rokotteen sisällyttämistä kansalliseen rokotusohjelmaan ja suosittelee kohdunkaulan syövän seulontaohjelman välitöntä kehittämistä.

THL:n esityksen mukaan HPV-rokote annettaisiin 11–12-vuotiaille tytöille kouluterveydenhuollossa. Ensimmäisenä vuonna rokotteen voisivat saada myös 13–15-vuotiaat tytöt. Parinkymmenen vuoden kuluessa HPV-rokotusohjelman arvioidaan säästävän terveydenhuollon kustannuksia.

Nykykäytännöstä poiketen THL ehdottaa, että kohdunkaulan syövän seulonta aloitettaisiin jo 25-vuotiaista naisista ja jatkettaisiin vanhempiin, 65-vuotiaisiin naisiin. Lisäksi THL:n asettama työryhmä suosittelee, että 35 vuotta täyttäneiden naisten seulonnassa siirryttäisiin perinteisestä papa-testistä herkempään HPV-testiin.

Seulontaohjelman ulkopuolisia laajasti tehtäviä papa-testejä tulisi sen sijan vähentää. Ne ovat usein turhia ja johtavat ylimääräisiin hoitoihin ja kustannuksiin.

THL:n pääjohtajan Pekka Puskan mukaan esitettävät suuret terveydenhuollon säästöt antavat hyvän pohjan THL:n esitykselle sosiaali- ja terveysministeriölle. (MS)