Uutinen

HPV-rokote saattaa vähentää ennenaikaisia synnytyksiä

15.11.2021 | 12:29

Teksti : Virpi Ekholm

Alustavien tutkimustulosten mukaan HPV-rokotteella voidaan ehkäistä paitsi kohdunkaulan syöpää, myös ennenaikaisia synnytyksiä. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin rekisteritutkimuksessa verrattiin raskauden kestoa rokotteen saaneilla ja rokottamattomilla naisilla. Kohderyhmänä olivat vuosina 1990–1993 syntyneet naiset, jotka olivat osallistuneet satunnaistettuun HPV-rokotetutkimukseen. 

HPV-rokotettujen naisten synnytyksistä käynnistyi ennenaikaisesti kolme prosenttia ja rokottamattomien synnytyksistä yli viisi prosenttia. 

– Löydös on vielä epävarma, mutta erittäin mielenkiintoinen, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Ilkka Kalliala HUS:sta. 

Tutkitut naiset olivat seurannan päättyessä keskimäärin 22-vuotiaita, joten raskauksia oli heillä vasta vähän. Seurantaa onkin tarkoitus jatkaa tulosten varmistamiseksi. 

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että kohdunkaulan syövän esiasteiden hoito lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä noin 2–3-kertaiseksi muuhun väestöön verrattuna. Viimeaikaisista tutkimuksista on saatu viitteitä, että myös kroonistunut HPV-infektio saattaa itsessään lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä. 

Kroonistunut HPV-infektio voi aiheuttaa kohdunkaulan syövän esiasteita, jotka voivat hoitamattomina johtaa kohdunkaulan syöpään. Syöpiä ja niiden esiasteita seulotaan papa-kokeilla. 

Ilkka Kallialan mukaan olisi mahtava asia, jos HPV-rokote osoittautui tehokkaaksi myös ennenaikaisten synnytysten ehkäisyssä. Maailmanlaajuisesti ennenaikaisuus on suurimpia syitä vastasyntyneiden lasten sairastavuudelle ja kuolleisuudelle. 

Asia tulisi varmistaa isommassa aineistossa ja useammassa kohortissa, mutta tähän saakka julkaistut tulokset vaikuttavat lupaavilta, hän summaa.