Uutinen

Hoivakotien lääkitys kuntoon uusin opein

07.01.2020 | 14:25

Teksti : ERJA ELO

Apteekkarien järjestämä lääkitysturvallisuuden koulutus kokosi Porissa työpajaan lähes 90 innostunutta hoivakotien esimiestä ja sairaanhoitajaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset eivät usein tiedä, mihin kaikkeen apteekeissa olisi osaamista.

Porin seudun apteekkarit päättivät korjata epäkohdan, ja järjestää moniammatillisen koulutuksen lääkitysturvallisuudesta. Tilaisuus oli menestys: siihen osallistui alueen apteekkareiden ja farmaseuttien lisäksi lähes 90 hoivakotien esimiestä ja sairaanhoitajaa.

Aluehallintovirasto kertoi tarkastajien havainnoista hoivakodeissa, ja Apteekkariliito esitteli uutta Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelua. Lisäksi turvallisia käytäntöjä ja riskien hallintaa pohdittiin yhdessä pieniryhmissä.

Vanhuspalveluiden esimies Leena Kivisalo Porin perusturvasta on hyvin tyytyväinen antiin. Kivisalon johtama tehostetun asumisen palvelutalo Aleksin Hovi pääsee pian kokeilemaan oppeja myös käytännössä.

Pitkään jatkunut yhteistyö Lavian apteekin kanssa syvenee, kun apteekki tekee Aleksin Hoviin lääkitysturvallisuuden auditoinnin.

– On hyvä, että ulkopuolinen katsoo toimintatavat läpi, niin näemme, teemmekö ehkä jotain turhaa, Kivisalo sanoo.

Apteekkien tukea arvostetaan

Kun palvelutalossa aloitettiin muutama vuosi sitten annosjakelu, sairaanhoitaja tarkasti jokaisen pussin yksitellen. Turha työ poistui, kun ymmärrettiin, että pusseista harvempi kuin yksi miljoonasta sisältää väärää lääkettä.

Kivisalon mukaan apteekeilla olisi paljon annettavaa. Farmaseutit voisivat esimerkiksi pitää kertauskoulutuksia palvelutalon hoitajille.

– Lääkkeet ja lääkemuodot muuttuvat nopeasti, joten tietojen päivittäminen on tärkeää. Samoin meidän pitäisi muistaa miettiä, mitä yhteisvaikutuksia lääkkeillä voi olla.

Lavian apteekin apteekkarin Anne Lehtosen mukaan koulutustilaisuus saavutti tavoitteensa hyvin.

– Palautteen perusteella osallistujat olivat äärimmäisen tyytyväisiä varsinkin aluehallintoviraston esitykseen. Myös keskustelut saman pöydän ääressä olivat hedelmällisiä, osallistujat olisivat halunneet enemmän aikaa ryhmätöihin, hän kertoo.

Yhteistyö alkuun kevyesti kokeillen

Apteekki voi tukea hoivayksiköitä turvallisen lääkehoidon järjestämisessä. Jos palveluyksiköt tilaisivat auditoinnin vaikka kerran vuodessa, riskikohdat voitaisiin tunnistaa yhdessä ja sopia, miten toimintaa kehitetään ja prosessit saadaan kuntoon.

Yhteistyön voi aloittaa kevyesti kokeillen. Juuri tästä on kyse Aleksin Hovin auditoinnissa.

– Pääsemme itsekin palveluun sisälle. Näin kumpikin osapuoli voi opetella yhteistyötä, sanoo Lehtonen.

Apteekkarin mukaan vanhustenhoidon ammattilaiset ovat kiinnostuneet lääkitysturvallisuuden parantamisesta.

– Aihe on akuutti tällä hetkellä. Julkinen puoli on hyvin vastaanottavainen myös yrityspuolen avulle ja tuelle, koska sen omat resurssit eivät riitä. Loppu on meistä apteekeista kiinni.

Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelu

1. Turvallinen koneellinen annosjakelu
2. Lääkekaapin tarkastus ja turvallinen lääkelogistiikka
3. Turvallisen lääkehoidon toteutuminen
4. Turvallisen lääkehoidon edellytykset