Uutinen

Hitaasti ja tuella irti tupakasta

15.04.2015 | 08:34

Teksti : PIRKKO PAAKKARI, MARJA FORSELL

Vieroitusta kannattaa tukea lääkehoidolla.

Noin joka kolmas tupakoinnin lopettaja oli vuoden kuluttua yhä tupakoimatta, kun tupakoinnin lopetus tehtiin asteittain ja reseptilääke varenikliinin avulla.

Ilman reseptilääkettä tupakoimatta oli vuoden kuluttua enää yksi lopettaja kymmenestä.

Noin 1 500 tupakoitsijan tutkimuksessa tupakointia vähennettiin asteittain kolmen kuukauden aikana: viikossa puoleen, kahdessa kuukaudessa neljännekseen ja kokonaan kolmen kuukauden kohdalla. Henkilöt satunnaistettiin saamaan joko 1–2 milligrammaa varenikliinia tai lumelääkettä kahdesti päivässä.

Varenikliinia käyttäneistä kolmannes selviytyi ilman tupakkaa lääkitysjaksoa seuranneiden kolmen kuukauden aikana, lumelääkettä saaneista vain noin yksi kymmenestä. Vuoden seurannan jälkeen tulos oli kutakuinkin sama. Se on hieman parempi kuin vieroitushoidoilla keskimäärin (1).

Varenikliinin annosta ei kannata suurentaa suositusannoksesta paremman tehon toivossa. Tätä yritettiin henkilöillä, joilla normaaliannos ei tuottanut toivottua tulosta. Teho ei parantunut ja varenikliinin tavallisin haitta, pahoinvointi, lisääntyi huomattavasti (2).

Apteekista saatu tuki voi sen sijaan parantaa huomattavasti tupakoinnin lopettamista. Pienessä espanjalaisessa tutkimuksessa apteekissa tarjottiin kaikille kävijöille tupakoinnin lopettamiseen kehottava lehtinen, ja halukkaille räätälöitiin tupakointihistorian ja hiilimonoksidimittauksen perusteella sopiva nikotiinikorvaushoito. Lääkehoidon lisäksi tarjottiin erilaisia psykologisia ja sosiaalisia tukihoitoja. Vuoden kuluttua 43 prosenttia osallistuneista oli lopettanut tupakoinnin (3).

PIRKKO PAAKKARI; MARJA FORSELL

(1) JAMA 2015; 313: 687–94.
(2) JAMA Intern Med 2015; 175: 266–71. doi: 10.1001/jamainternmed.2014.6916.
(3) Patient Prefer Adherence 2015; 9: 209–15.