Uutinen

Hinkuyskään kehitetään uutta rokotetta

10.08.2016 | 10:33

Teksti : INKERI HALONEN

Monikansalliseen tutkimukseen osallistuu Suomesta Turun yliopiston tutkijaryhmä.

Turun yliopiston tutkijaryhmä on mukana kansainvälisessä hankkeessa kehittämässä uutta, kolmannen sukupolven rokotetta hinkuyskään, Turun yliopisto kertoo.

Rokotetta tarvitaan, sillä hinkuyskätapausten määrä on viime vuosina noussut niin kehittyneissä kuin kehittyvissäkin maissa.

Kehittyneissä maissa epidemioita ruokkivat viime vuosina levinnyt rokottamattomuus sekä sairauden aiheuttavan bakteerin muuntautumiskyky.

Professori Jussi Mertsolan mukaan hinkuyskä onkin tekemässä paluuta.

– Hinkuyskän aiheuttama bakteeri muuntautuu, ja siksi vanhat rokotteet eivät välttämättä toimi, hän sanoo.

Mertsola johtaa suomalaista tutkimusryhmää yhdessä professori Qiushui He’n kanssa.

Rokotteen rinnalle halutaan luoda uusi rokotusohjelma

Turun yliopiston tutkijaryhmä pureutuu erityisesti rokotuksen aikaansaaman vastustuskyvyn sekä hinkuyskätaudin aiheuttaman immuniteetin tutkimiseen.

– Me tutkimme rokotuksen aikaansaamaa immuunivastetta sekä käymme läpi kaikki Suomen hinkuyskätapaukset, Mertsola sanoo.

Tutkimushankkeessa lähdetään liikkeelle perusteista. Rokotetta kehitetään nykyaikaisen geeniteknologian avulla.

Tutkijaryhmä pyrkii luomaan myös uuden rokotusohjelman.

Innovative Medicines Initiativen (IMI) 28 miljoonan euron rahoitus jakautuu viidelle vuodelle. Mukana hankkeessa on myös kaksi suurta lääketeollisuusyritystä. Rahoitusta on saatu myös Bill & Melinda Gatesin säätiöltä.

Suomen hinkuyskätilanne on Euroopan paras

Suomen hinkutilanne on Euroopan parhaimpia, tutkijat kertovat. Tilanne on aktiivisen tehosterokottamisen ansiota, he kiittelevät.

– Se, että Suomessa lapsille on annettu ennen kouluikää sekä 14-vuotiaana ja myöhemmin armeijassa tehosterokote, on estänyt taudin leviämisen, ja siksi meidän tilanteemme on Euroopan paras, Mertsola sanoo.

Suomen tuorein hinkuyskäepidemia koettiin 2004, jolloin 1600 ihmistä sairastui. Viime vuonna sairastuneita oli 165.

Sairautta ei aina todeta hinkuyskäksi, sillä rokotuksen ansiosta se ei ole aikuiselle raju vaan on pikemminkin pitkään jatkuva yskä.

Rokote voidaan antaa vasta 2–3 kuukauden ikäisille lapsille, ja sitä nuoremmille tauti voi olla jopa tappava. Esimerkiksi Englannissa kuoli 2012 hinkuyskään 14 lasta.