Uutinen

Hinku apteekkariksi karistaa pelon pienen apteekin hakijoilta

04.09.2009 | 12:21

Omaa apteekkia hakevat tai hakeneet proviisorit kertovat kuitenkin, että osa haettavista apteekeista ei houkuttele enää hakemaan: toimintaedellytykset ovat liian heikot.

– Näin on, ehdottomasti, vastaavat Apteekkarilehden haastattelemat proviisorit Aapo Honkanen ja Anna-Maija Mäki-Pollari.

Honkanen hakee parhaillaan alle 30 000 reseptuurin Auran apteekkia ja Mäki-Pollarille on juuri myönnetty Keuruun 2. Haapamäen apteekki.

Haapamäen pääapteekin reseptuuri oli viime vuonna noin 12 000, mutta sen Lapinsalmen sivuapteekin reseptuuri oli lähes 22 000.

- Laskelmat pienten apteekkien taloudesta ovat kyllä erittäin raakoja ja pelottavia, Mäki-Pollari toteaa.

Hiljan päättyneellä hakukierroksella pientä, noin 7 000 reseptuurin Otanmäen apteekkia, haki seitsemän.

– Kai sitä on vain hullu pohjalainen ja niin yrittäjähenkinen, että rohkealla mielellä sitä pientäkin apteekkia hakee, kertoo Otanmäen apteekkia hakenut proviisori Anne Kumpusalo-Vauhkonen.

Otanmäen apteekin ja sen sivuapteekin reseptuuri oli viime vuonna noin 11 000, kun  Suomen yksityisten apteekkien keskimääräinen reseptuuri oli noin 69 700.

Lääkelaitoksen lupa- ja tarkastusyksikön päällikkö Eeva Leinonen kertoo, että toistaiseksi Lääkelaitos ei ole huomannut merkittävää muutosta pienten apteekkien aptekkilupien hakijamäärissä.

Pienessä apteekissa
lähelle asiakkaita

Auran apteekkia hakenut proviisori Sirkku Alaranta toteaa, että hänelle on kertynyt pienestä apteekista niin hyviä kokemuksia työpaikkana, että sen perusteella hän uskaltaa hakuprosessiin lähteä.

– Eihän pieni apteekki mikään kultakaivos ole, mutta siinä pääsee lähelle asiakkaita, Alaranta muistuttaa.

Asiakaslähtöisyys onkin pienen apteekin toimintavaltti, toteaa oman kokemuksensa perusteella Humppilan apteekin apteekkari Terhi Pajanto.

- Kuuntele asiakkaita ja heidän tarpeitaan ja kehitä palveluita sen mukaan, hiukan isompaa Auran apteekkia nyt havitteleva Pajanto tiivistää.

Auran apteekissa Pajantoa houkuttelee suuremman reseptuurin lisäksi myös runsaampi henkilökunta.

- Ehkä sitä sitten pääsisi itsekin joskus jossain käymään, pitkää päivää Humppilassa tekevä Pajanto haaveilee.
(IK)