Uutinen

Hila: Viitehintaisia lääkkeitä oltava saatavilla

01.12.2011 | 09:40

Lääkkeiden hintalautakunta Hila patistaa myyntiluvan haltijoita varmistamaan viitehintaisten lääkkeiden saatavuuden nykyistä paremmin.

Hila kertoo tiedotteessaan, että sen tietoon on tullut tapauksia, joissa viitehintajärjestelmään kuuluvaa ja viitehinnan määrittämisessä mukana ollutta lääkevalmistetta ei ole ollut tukkuliikkeestä apteekkien saatavilla, vaikka myyntiluvan haltija on hintailmoituksessaan vahvistanut valmisteen olevan yleisesti saatavilla.

Jos myyntiluvan haltija ilmoittaa viitehintakauden alkaessa lääkevalmistetta olevan saatavana, on sen huolehdittava siitä, että valmistetta on saatavana riittävästi eli vähintään valmisteen ennakoitua viitehintakauden kulutusta vastaava määrä heti viitehintakauden ensimmäisestä päivästä lähtien, Hila muistuttaa.

Myyntiluvan haltija voi myös ilmoittaa, että valmistetta ei ole saatavilla, jolloin valmiste voidaan sisällyttää viitehintaryhmään, mutta sille ilmoitettua hintaa ei käytetä viitehinnan määrittämiseen.

Fimealle tehtävän kauppaantuloilmoituksen lisäksi myyntiluvan haltijan on vahvistettava Hilalle tehtävässä hintailmoituksessa, että lääkevalmistetta on yleisesti saatavilla viitehintakauden alkaessa sekä viitehintakauden aikana. Kauppaantuloilmoitus tehdään Fimealle kertaalleen, mutta saatavuutta koskeva ilmoitus on tehtävä Hilalle jokaisella viitehintajaksolla, eli neljä kertaa vuodessa.

Viitehintajärjestelmä on ollut Suomessa käytössä huhtikuusta 2009 lähtien. Noin puolet sairausvakuutuksen lääkekorvausjärjestelmään kuuluvista lääkepakkauksista on sisällytetty viitehintajärjestelmään. (EK)