Uutinen

Hila: Migreenilääke Aimovig saa korvattavuuden

07.02.2019 | 16:44

Teksti : ERJA ELO

Päivitetty 17:03: apteekkihinta ja tieto taloudellisesta sopimuksesta.
Lääkkeiden hintalautakunta Hila on tehnyt tänään päätöksen migreenilääke Aimovigin rajoitetusta peruskorvattavuudesta.

Kyseessä on lääkeyhtiö Novartiksen uusi biologinen migreenilääke (erenumabi), jota Terveystalo on myynyt huomattavasti apteekkihintaa halvemmalla.

Aimovigin yhden injektiokynän tukkuhinta ilman arvonlisäveroa oli aiemmin 445 euroa, korvattavuuspäätös pudottaa tukkuhinnan 425 euroon. Lääketaksan määrittelemä, apteekki- ja arvonlisäverollinen apteekkihinta tulee olemaan 554,57 euroa.

Rajoitettu peruskorvaus on 40 prosenttia lääkkeen apteekkihinnasta. Potilaan osuus jää vajaaseen 333 euroon eli lääkekatto täyttyy jo kahdesta kynästä.

Hila on rajoittanut Aimovigin korvattavuuden tarkoin määriteltyihin käyttöaiheisiin.

– Korvauksen ehtona on, että potilas on aikuinen ja hänellä on vähintään 8 migreenipäivää kuukaudessa. Lisäksi hänen on pitänyt kokeilla vähintään kahta muuta migreenin estoon käytettävä lääkevalmistetta, joilla ei ole saavutettu riittävää vastetta tai niiden kanssa on ollut siedettävyysongelmia, kertoo johtava proviisori Ulla Kurkijärvi Lääkkeiden hintalautakunnasta.

Päätökseen liittyy myös taloudellinen sopimus. Salaisen riskinjakosopimuksen ehdoissa voidaan sopia lääkeyrityksen tuottamasta lisänäytöstä tai taloudellisista hyvityksistä Kelalle.

Asiakkaat voivat tavallisesti hakea korvausoikeutta lääkärin kirjoittamalla B-lääkärinlausunnolla. Uusi hinta on voimassa 1. huhtikuuta alkaen.