Uutinen

Hengityssuojain ei korvaa hyvää käsihygieniaa

27.08.2009 | 08:35

Suuri osa Suomen apteekeista on hankkinut hengityssuojaimia henkilökunnan suojaamiseksi mahdollisen influenssaepidemian aikana. Tärkeintä epidemiatilanteessa on kuitenkin huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

– Apteekeissa pisaratartunta on mahdollinen, kun palvellaan tartunnan saanutta asiakasta alle metrin etäisyydellä. Tartunnan leviämisen vähentämiseksi kannattaa apteekkeihin mahdollisuuksien mukaan perustaa erillinen influenssa-asiakkaiden palvelupiste. Tässä pisteessä työskentelevän henkilökunnan on syytä suojautua tartunnalta, sanoo Helena Mäkinen Työterveyslaitokselta.

– Teknisesti pisaroiden leviäminen voidaan estää väliplexillä, joita jossain palvelupisteissä käytetäänkin. Tällöinkin hyvä käsihygienia on tärkeää, Mäkinen muistuttaa.

Jos tekninen torjunta ei ole mahdollista, suojaudutaan henkilökohtaisesti kirurgisella suu-nenäsuojuksella tai hengityssuojaimella.

Hengityssuojaimen käyttöaika on korkeintaan noin kaksi tuntia. Suojaimen läpi hengittäminen on raskasta, joten Työterveyslaitoksen mukaan kahden tunnin käyttöaikaa tulisi seurata 30 minuutin jakso, jonka aikana suojainta ei käytetä. Suojainten käyttö voi hengittämisen vaikeutumisen vuoksi olla mahdotonta henkilöille, jotka kärsivät keuhkosairauksista. (CS)

Lue lisää aiheesta tällä viikolla ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.