Uutinen

Helsingin yliopistoon syksyllä ehkä 17 uutta paikkaa farmaseuttiopiskelijoille

12.06.2020 | 11:27

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

PÄIVITETTY 15.6.2020 19:50 | Myös Itä-Suomen yliopisto valmistelee opiskelupaikkojen lisäystä.

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunta aikoo ottaa syksyllä 2020 aiemmin sovittuun nähden 17 uutta farmaseuttiopiskelijaa. Syksyllä 2021 on tarkoitus ottaa aiemmin sovitun lisäksi 15 uutta farmaseuttiopiskelijaa. Suunnitelma odotta vielä lopullisia päätöksiä.

Aiemmin Helsingin yliopistossa on ollut 140 farmaseutin opintojen aloituspaikkaa.

Rahoitusta lisäykseen kohdennettaisiin 6000 euroa opiskelijaa kohden vuodessa. Lisärahoitus käytetään suoraan farmasian koulutusohjelmien kehittämiseen.

– Opiskelijamäärän lisäys vaatii venymistä niin opettajilta kuin tiloiltakin. Siksi tarvitaan lisärahoitusta. Tutkintojen laadusta emme tingi, sanoo farmasian tiedekunnan dekaani Jouni Hirvonen Helsingin yliopistosta.

Itä-Suomeen ehkä 10 lisäpaikkaa

Myös Itä-Suomen yliopisto valmistelee opiskelupaikkojen lisäystä. Tulevana syksynä tarkoitus on tarjota 10 lisäpaikkaa farmaseutin opintoihin ja 2 proviisorin opintoihin. Syksyllä 2021 lisäystä tulisi vielä 18 + 9 paikkaa.

– Tätä ei kuitenkaan vielä ole lyöty lukkoon, joten luvut saattavat muuttua, sanoo professori Jarkko Ketolainen Itä-Suomen yliopistosta.

Lopulliset luvut selviävät näillä näkymin juhannusviikolla.

Syksyllä 2019 Itä-Suomen yliopistossa aloitti 130 farmaseutti- ja 45 proviisoriopiskelijaa.

Tarvetta on

Apteekkariliitto on esittänyt, että farmaseuttikoulutuksen aloituspaikkoja lisättäisiin kaikkiaan 30:llä eli noin kymmenellä prosentilla. Hallitus on varannut lisätalousarviossaan korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen kaikkiaan 124 miljoonaa euroa.

– Apteekkariliiton ja lääketeollisuuden työllä on ollut iso vaikutus siinä, että farmasian opiskelupaikkoja nyt saadaan lisää. Töitä tämän eteen on tehty yli vuosi. Nyt voimme vastata yhteiskunnan tarpeeseen, Jouni Hirvonen sanoo.

Apteekkariliiton viime kesänä tekemän selvityksen mukaan yli puolet Suomen apteekeista oli kärsinyt työvoimapulasta viimeisen vuoden aikana ja kolmasosalla tilanne oli pahentunut viime vuoden alkupuolella. Uusien apteekkien perustaminen ja apteekkien aukioloaikojen piteneminen ovat pahentaneet farmaseuttipulaa entisestään.

Uutista korjattu 15.6.2020 klo 19.50: Lisätty tieto, että Helsingin yliopiston opiskelijamäärän lisäyksestä ei ole vielä tehty lopullisia päätöksiä.