Uutinen

Helsingin yliopistoon ehkä maailman ensimmäinen farmasian kestävän kehityksen professuuri

02.10.2020 | 12:03

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Uuden professuurin tavoitteena on vahvistaa farmasian kestävän kehityksen osaamista Suomessa ja maailmalla. Opiskelija- ja ainejärjestö Yliopiston farmasiakunta tukee professuuria 200 000 euron lahjoituksella.

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunta on perustanut rahaston, jonka tuella tiedekuntaan tavoitellaan maailman ensimmäistä farmasian kestävän kehityksen professuuria. Rahaston pesämunaksi on saatu 200 000 euron lahjoitus farmasian opiskelija- ja ainejärjestö Yliopiston farmasiakunta YFK:lta.

– Ympäristöasioiden huomioiminen farmasian alalla on kasvamassa tulevaisuudessa, ja haluamme olla mukana kehittämässä alaa tähän suuntaan, toteaa YFK:n puheenjohtaja Sanne Keskimäki Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Lahjoitus katetaan myymällä YFK:n sijoituksia.

–Halusimme tehdä näinkin suuren lahjoituksen ja olla apuna tukemassa hanketta, koska koemme kestävän kehityksen erittäin tärkeäksi ja jokaisen vastuulle kuuluvaksi asiaksi, Keskimäki toteaa.

Maailmanlaajuinen tarve

Kestävää kehitystä on farmasian tiedekunnassa painotettu ennen professuurisuunnitelmiakin. Kootummin sitä on edistetty vuodesta 2015, jolloin Helsinki Challenge -kilpailun yhteydessä perustettiin aiheeseen keskittynyt Generation Green -tiimi.

– Nyt haluamme farmasian kestävän kehityksen professuurin myötä ottaa vieläkin vankemman jalansijan kestävässä kehityksessä. Meiltä valmistuneet toimivat yhtä lailla lääkekehityksessä, viranomais- ja järjestötahoilla kuin suorissa kontakteissa lääkkeiden käyttäjiin, muistuttaa Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan dekaani Jouni Hirvonen.